Beleggen of gokken?

Met regelmaat melden zich cliënten bij Hervitas die zijn vastgelopen door verschillende vormen van beleggen. Sommige vormen van beleggen zijn een formule van kansberekening, net als gokken. Over deze vormen van gokken is Hervitas duidelijk: dit is gokken!

De verschillende beleggingsvormen variëren van beleggingen met een (zeer) laag risico tot beleggingen met een (zeer) hoog risico. Ze zijn vaak gekoppeld aan een rendementsverwachting op korte of langere termijn, ook wel ‘short-odds’ en ‘long-odds’ genoemd.  Short-oddsbeleggingen zijn risicovoller en werken daardoor verslavender voor mensen die daar gevoelig voor zijn. Een bekend voorbeeld van zo’n soort belegging is de zogenaamde CFD of Contract For Difference. 

Gokken met CFD’s

CFD’s zijn financiële derivaten waarmee beleggers makkelijk kunnen inspelen op koersen die omhoog gaan (long gaan) en koersen die dalen (short gaan). Doordat CFD’s hefboomproducten zijn, gaan winsten en verliezen vaak hard. Dit zorgt ervoor dat het veel overeenkomsten heeft met het ‘normale’ gokken zoals roulette, black jack of fruitkasten. Immers, je weet bijna direct of je inzet beloond wordt of dat je deze hebt verloren.

Dubbelleven door gokken

Een andere belangrijke overeenkomst tussen beleggen en gokken is dat het beloningscentrum in je brein wordt geactiveerd, waardoor dopamine vrijkomt. Dopamine is een neurotransmitter die je een goed gevoel van genot en blijdschap geeft. Wanneer je verliezen oplopen ontstaat echter een gevoel van schaamte en schuld. Dit is vaak het moment waarbij je terugkijkt naar eerder behaalde winsten in de hoop dat er weer net zo’n grote klapper komt. Ondertussen ontstaat er echter een leven vol leugens en bedrog spreken we daarmee over een dubbelleven. Beleggen met CFD-achtige producten brengen dus absoluut verslavingsrisico’s met zich mee.

Beleggen is gokken, zoek hulp voor verslaving aan beleggen of gokken

Hulp voor gokverslaving

En daar zit je dan. Je functioneert nog normaal, je hebt werk en een gezin, maar ook een grote leugen met vaak grote schulden. Je voelt wel aan jezelf dat dit niet meer goed komt, maar hulp vragen – aan wie dan? In behandeling gaan bij een generieke verslavingszorginstelling en je laten behandelen met andere verslaafden is voor velen geen optie. Veel gokkers herkennen zich niet in andere verslavingen. De drempel om op tijd hulp te zoeken is hoog, soms te hoog. Met alle gevolgen van dien. Niet alleen voor de verslaafde zelf maar ook voor zijn/haar omgeving. Familie, vrienden en kennissen hebben vaak lang niets door en zien het dan ook totaal niet aankomen. Dat komt regelmatig doordat ze weinig van beleggen afweten (niet zelden complexe materie) maar niet minder vaak doordat de verslaafde er alles aan doet om het verborgen te houden. Bijvoorbeeld door te liegen, bedriegen, zwijgen of te manipuleren. Kenmerkend verslavingsgedrag dat we bij Hervitas maar al te vaak zien.

Uitzichtloos en machteloos

Wat we daarnaast veel zien is dat men naast beleggen begint met online te gokken. Beleggen kan maar een aantal uren per dag, maar online gokken kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. De verslaafde belegger hoopt op deze manier het verloren geld terug te winnen. Helaas bijna altijd zonder succes, waardoor schulden hoger oplopen en problemen ernstiger worden. Onderzoek wijst uit dat van alle verslavingen, zowel middelenverslavingen als gedragsverslavingen, het aantal zelfdodingen onder gokverslaafden het hoogst is. Enorme schulden geven een gevoel van schaamte en de (vermeende) uitzichtloze situatie geeft een gevoel van machteloosheid. Hoe kun je jezelf dan nog in de spiegel aankijken?

Een homogene behandelgroep biedt herkenning

Dit is waarom het letterlijk van levensbelang is dat iedere gokverslaafde, ook de belegger, tijdig hulp zoekt en vindt. Bij Hervitas bieden we een specifiek programma voor enkel game- en/of gokverslaafden, gegeven door ervaringsdeskundige behandelaars. Er is een homogene groep waardoor onze cliënten zich veilig, beschermd en vooral gehoord voelen. Dit komt de effectiviteit van de behandeling ten goede. Een behandeling waar we ook de omgeving bij betrekken. Zowel de verslaafden als zijn/haar omgeving komen weer in herstel en krijgen opnieuw perspectief op een aantal belangrijke leefdomeinen.

Verslaafd aan beleggen? Zoek hulp voor beleggingsverslaving!

Schrijf je nu direct in

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen!

Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).