Een dubbelleven door gokverslaving

Tijdens mijn gokverslaving ontwikkelde ik een verwoestend dubbelleven. Wat een enorme bevrijding toen ik dit opgaf en kon stoppen met mijn gokverslaving!

Gokverslaving in fasen

Meer dan dertig jaar heb ik geleden onder een gokverslaving. Net als de meeste verslavingen is deze progressief. Dit wil zeggen dat het relatief onschuldig begint: je gokt openlijk en bent er ook open over. Je gokt bijvoorbeeld samen met vrienden, gewoon voor de lol. Het gaat mis wanneer je merkt, zoals ik deed, dat je steeds vaker alleen gaat gokken en daar ook niet meer eerlijk en open over bent. Vanaf dat moment neemt de verslaving bezit van je en verlies je beetje bij beetje de regie over je leven.

Ik vergelijk het altijd met ‘Rupsje Nooitgenoeg’: er is steeds meer geld nodig om hogere inzetten te kunnen financieren en ook de frequentie van het gokken gaat gestaag omhoog. In deze fase ontwikkel je het dubbelleven. In het ‘echte’ leven functioneer je relatief normaal als kind, ouder, broer, zus, partner of collega. Maar je gokverslaving zorgt ervoor dat je er alles aan doet om aan middelen (lees: geld) te komen én om het geheim in stand te houden.

In de loop van de tijd vindt er een verschuiving plaats van prioriteiten. Waar deze in het begin nog duidelijk bij het ‘echte’ leven liggen, bepaalt het dubbelleven steeds meer je agenda en eist het steeds meer aandacht op. Liegen, bedriegen en manipuleren wordt een tweede natuur. Dit is absoluut verwoestend voor de mensen in je omgeving. Zij worden steeds vaker geconfronteerd met jouw afwijkende gedrag en zijn niet in staat om in actie te komen, of durven dat niet. Mede doordat gokverslaving zelden aan iemand te zien is - in tegenstelling tot bijvoorbeeld een alcohol- of heroïneverslaving - is dit dubbelleven lang vol te houden en kun je nog redelijk normaal functioneren, maar zelden uitblinken.

Heb jij een gokverslaving en leid je een dubbelleven? Of heb je een partner met gokverslaving? Zoek hulp voor het te laat is, er is hoop!

Schok

Iedereen met een gokprobleem weet eigenlijk heel goed dat hij of zij verslaafd is. Het aan anderen toegeven is echter iets heel anders. Mede door schaamte wordt de gokverslaving in stand gehouden.

Als de verslaving dan toch uitkomt, is de schok voor de omgeving (ouders, partner, kinderen) vaak heel groot. Ook wanneer er al wel een vermoeden bestond, heeft de omgeving vaak geen overzicht van de financiële schade die is aangericht. Vooral bij partners is het bijna een traumatische ervaring wanneer het geheim uitkomt. Van het ene op het andere moment blijken ze te leven met een partner die ze niet kunnen vertrouwen en ziet hun (financiële) toekomst er ineens totaal anders uit.

Hulp voor gokverslaving

Dit alles klinkt waarschijnlijk als een behoorlijk doemscenario. Maar er is hoop! Uit eigen ervaring kan ik melden welke bevrijding het biedt als je je dubbelleven opgeeft en schoon schip maakt, op eigen kracht of na een interventie door je omgeving. Het belangrijkste daarbij is dat je in één keer alles op tafel legt. Niets is funester voor het herstel van vertrouwen van je omgeving, dan om iedere keer opnieuw met leugen(tje)s te worden geconfronteerd. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is wel veruit de beste methode - en wat mij betreft de enige.

Ik heb aan den lijve ondervonden hoe het tonen van mijn kwetsbaarheid, door open te zijn over mijn verleden, voor verbinding heeft gezorgd. Met mijzelf en als gevolg daarvan ook met de mensen in mijn omgeving. Een groot voetballend filosoof zei ooit al “alleen kun je niets, samen kun je alles” en dat klopt als een bus.

Tot slot, aan iedereen met een gokverslaving: stap over je schaamte heen en zoek hulp! En aan iedereen in de omgeving, met een vermoeden dat iemand een gokverslaving heeft: zoek ook hulp. Het is beter om er een keer naast te zitten dan te laat in te grijpen.

Marco Smit
Ervaringsdeskundige therapeut bij Hervitas
Voorkom dat je gokverslaving ervoor zorgt dat je een dubbelleven leidt. Overkom schaamte en zoek hulp voor een gokprobleem.

Schrijf je nu direct in

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen!

Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).