Gameverslaving: test of jij gezond gamet

Vraag jij je weleens af of je gameverslaafd bent of dat je risico loopt om dat te worden? Doe dan nu onze zelftest gameverslaving. De test is bedoeld voor mensen van 18 jaar of ouder die regelmatig gamen. Er zijn geen goede of foute antwoorden.

Of je een gameverslaving hebt, kun je niet alleen meten aan het aantal uren of dagen dat je per week aan gamen besteedt. Het is belangrijker om te kijken naar de balans tussen gamen en andere dingen: je (offline) sociale leven, werk of school, huishoudelijk werk, sport, andere hobby’s, eten en meer. Daarnaast moet je kijken naar hoe je je voelt als je niet gamet of niet kunt gamen. Als je dan erg onrustig of geïrriteerd wordt, kan dat wijzen op een gameverslaving.

Als je de test maakt, zijn er drie mogelijke uitkomsten. De uitkomst van de test is natuurlijk alleen een indicatie en geen diagnose. Als je wilt minderen met gamen maar daar zonder hulp moeite mee hebt, raden we je daarom aan om contact met ons op te nemen. Dan kunnen we samen bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Gameverslaving, test jezelf. Zelftest gameverslaving voor volwassenen. Zoek hulp voor verslaving aan gamen bij Hervitas.

Gezond gamen

Wat is gezond gamen? Die vraag krijgen we regelmatig van allerlei mensen. Met gezond gamen bedoelen we gamen zonder dat het andere zaken in de weg zit. Daarbij gaat het om uiteenlopende dingen, van sociale contacten tot huishoudelijk werk en je fysieke gezondheid. Lees de lijst met criteria maar eens door.

  • Ik besteed aan gamen ongeveer net zoveel tijd als aan andere hobby’s die ik net zo leuk vind.
  • Ik ga op tijd naar bed en slaap voldoende.
  • Ik heb nog net zoveel offline sociale contacten als voordat ik begon met (veel) gamen.
  • Als ik belangrijke dingen voor werk of school moet doen, doe ik die eerst voor ik ga gamen.
  • Ik zorg ervoor dat ik mijn huishoudelijke taken nog net zo goed doe als voor ik begon met (veel) gamen.
  • Ik eet net zo gezond als voor ik begon met (veel) gamen. Ik sla geen maaltijden over.
  • Ik sport net zoveel als voor ik begon met (veel) gamen.
  • Ik heb geen last van hoofdpijn, rugklachten, rsi, geïrriteerde ogen of andere fysieke klachten die veroorzaakt worden doordat ik veel achter de computer zit.
  • Wanneer ik niet aan het gamen ben, denk ik er ook niet of nauwelijks aan.
Kun je je vinden in alle uitspraken die hierboven staan? Dan ben je waarschijnlijk een gezonde gamer. Je ziet gamen als een hobby en laat het niet je leven beheersen.

Risicospeler

Als je een risicospeler bent, bedoelen we dat je waarschijnlijk niet gameverslaafd bent, maar dat je wel het risico loopt om dat te worden. Misschien raffel je belangrijk werk weleens af omdat je bijna een belangrijke prestatie in de game hebt gehaald en je wilt die eerst halen voor je andere dingen gaat doen. Of je gaat vaker te laat naar bed omdat je nog even iets af wil maken, ook al blijkt ‘nog even’ eigenlijk een uur of langer te zijn. Offline sociale contacten heb je wel, maar je ziet mensen minder vaak dan eerst omdat je toch liever blijft gamen. Herken je je hierin? Dan is het verstandig om te minderen met gamen. We hebben een aantal tips om te minderen met gamen opgesomd om je te helpen.

Probleemspeler

Met probleemspelers bedoelen we de mensen die (waarschijnlijk) gameverslaafd zijn. Als je een probleemspeler bent, kun je bijna aan niets anders meer denken dan gamen. Je bouwt een chronisch slaaptekort op doordat je moeite hebt om te stoppen. Andere zaken, zoals offline sociale contacten, hobby’s, werk of school en huishoudelijk werk komen onder druk te staan. Het liefst besteed je daar helemaal geen tijd aan en ga je in plaats daarvan langer gamen. Je fysieke gezondheid interesseert je misschien wel, maar je vindt het lastig om er echt aandacht aan te besteden - genoeg beweging en het klaarmaken van een gezonde maaltijd nemen immers tijd in beslag die je ook aan gamen zou kunnen besteden.

Denk je dat jij een probleemspeler bent? Dan kun je waarschijnlijk wel wat hulp gebruiken om te minderen of te stoppen. En je bent niet de enige. Daarom hebben we bij Hervitas een uniek behandelprogramma. We zetten je niet in een groep met mensen die alcohol- of drugsverslaafd zijn, want dat vergt een heel andere benadering. In plaats daarvan richten we ons op mensen die, net als jij, verslaafd zijn aan zaken waarbij je geen middelen inneemt. Zo kun je ervaringen delen met mensen die hetzelfde doormaken als jij.

Durf jij de stap te zetten? Neem dan contact met ons op! Dat is geheel vrijblijvend. Samen bekijken we wat we voor jou kunnen doen en of onze behandeling bij jouw wensen aansluit. Klik hier om je aan te melden.

Meld je aan voor hulp voor gameverslaving. Behandeling voor gameverslaving. Test nu of jij gameverslaafd bent.

Schrijf je nu direct in

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen!

Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).