Gokverslaving herkennen

Hoe herken je in je naaste omgeving of iemand een gokverslaving heeft? Op het eerste gezicht is een gokverslaving lastig te herkennen, zeker in tegenstelling tot een alcoholverslaving (reuk, opvallend gedrag) of drugsverslaving (reuk, grote of kleine pupillen, opvallend gedrag). Daarnaast zijn verslaafden, en in het bijzonder gokverslaafden, vaak goed in staat een dubbelleven te leiden. Liegen, bedriegen en manipuleren: het is bijna een tweede natuur voor ze geworden. Ook schuld en schaamte spelen een grote rol in het verbergen van een gokverslaving. Zeker als de verslaafde voor de buitenwereld normaal lijkt te functioneren. Vaak is er nog sprake van een relatie, heeft de verslaafde nog een baan of studie en doet hij of zij mee aan het sociale verkeer. Op het eerste gezicht is er aan de buitenkant dus niet zoveel te herkennen.

Signalen

Als je een gokverslaafde scherper observeert, kunnen de volgende signalen je opvallen:
 • Prikkelbaarheid
 • Neerslachtigheid, depressie
 • Afwezig (in gedachten)
 • Niet bereikbaar (telefoon staat uit)
 • Lang(er) weg zonder reden
 • Vermoeidheid, slecht slapen
 • Veel tijd doorbrengen op smartphone, tablet, laptop of pc, maar gauw dichtklappen of afsluiten als iemand binnenkomt
 • Onduidelijk zijn over financiën
 • Geen inzage willen geven in financiën
 • Aankopen uitstellen
 • Voorschotten aanvragen
 • Post weghouden of verbergen (brieven van schuldeisers, incassobedrijven etc.)
 • Persoonlijke leningen afsluiten, krediet verhogen, creditcard aanvragen
 • Laat naar bed, ‘s nachts vaak het bed uit

Mocht iemand aan twee of meer van bovenstaande signalen voldoen, dan kan een goed en indringend gesprek met die persoon meer duidelijkheid geven. Maar wees niet beschuldigend en bedenk je dat er ook andere oorzaken kunnen zijn, dan alleen een gokverslaving.
Gokverslaving herkennen. Gokverslaving: de signalen zijn moeilijker te zien dan bij een verslaving aan alcohol of drugs.

Gesprek of interventie

Hoe ga je in gesprek met iemand waarbij je een verslaving vermoedt? Zeker als diegene liegen en bedriegen tot een kunst verheven heeft, is dit lastig. Hoe ga je op basis van vermoedens een confronterend gesprek aan?

Wij adviseren je om je eerst goed voor te bereiden op het gesprek. Verzamel informatie die je tijdens het gesprek kunt gebruiken. Ga ervan uit dat iemand met een gokverslaving eerst altijd, bewust of onbewust, in de ontkenning schiet. Dan kan het helpen als je overtuigende bewijzen kunt laten zien.

Dit bewijs kan bijvoorbeeld bestaan uit bankafschriften. Staan hier vreemde transacties op? Transacties met online gokaanbieders, of transacties waarbij een gedeelte met ‘****’ onzichtbaar is gemaakt? Dat kan duiden op transacties bij gokhallen of casino’s. Zie je geldopnames die opvallend zijn? Denk aan meerdere opnames kort achter elkaar, opnames op vreemde tijdstippen of grote bedragen.

Een andere vorm van informatie die je bij de hand kunt hebben, bestaat uit bewijzen van vreemd gedrag. Bijvoorbeeld wanneer de persoon niet op de plek is waar hij of zij had aangegeven te zijn of als er vaak veel tijd zit tussen vertrek en aankomst. Kijk eens in de webgeschiedenis. Is deze gewist? Dat is een bewuste handeling geweest en duidt ook op vreemd gedrag. Kijk ook eens grondig naar de telefoonrekening. We begrijpen dat dit niet goed voelt. Iedereen verdient privacy. Maar houd je vast aan twee uitkomsten: a) er is werkelijk niets aan de hand, maar nu weet je het zeker, of b) er is wel degelijk sprake van een verslaving en de persoon zal je hier (vaak veel later) dankbaar voor zijn. Blijkbaar had hij of zij dit nodig!

Twijfel je over je aanpak? Weet je niet hoe je het gesprek aan moet gaan? Bel dan Hervitas voor tips en adviezen.

Gokverslaving

Als een gokverslaving uitkomt is dat vaak een enorme schok voor de omgeving. Dit had men echt niet verwacht. We horen vaak dat de persoon inderdaad wat stiller, afwezig of prikkelbaarder was, maar men dacht dat dat gewoon aan de drukke baan, studie of kinderen lag. Helaas komt een gokverslaving, zonder dat de omgeving het door heeft, nog veel te vaak voor. Slechts een klein percentage (minder dan 10%) van de probleemspelers zoekt en krijgt hulp. Belangrijke redenen voor het niet zoeken van hulp zijn schaamte, ontkenning, de hoop het toch zelf te kunnen oplossen (de klapper komt wel, dan zijn alle financiële problemen voorbij), maar ook de beeldvorming van en associaties met verslavingsinstellingen. Wij horen maar al te vaak redenen als “ik ga echt niet tussen de alcoholisten en drugsverslaafden zitten, ik ben verder normaal”. Dit betekent dat er heel veel mensen zijn die blijven rondlopen met een gokverslaving. Ook in jouw omgeving? Of ben jij, beste lezer, zelf gokverslaafd?

Omgeving

De persoon in kwestie heeft al die tijd rondgelopen met een gokverslaving en de omgeving heeft niets gemerkt. Valt hen iets te verwijten? Een veelgestelde en begrijpelijke vraag. Vooropgesteld: het blijft altijd de verantwoordelijkheid van de verslaafde zelf. Zeker wanneer hij of zij de verslaving willens en wetens verborgen hield voor de omgeving. Het is niet de schuld van de omgeving dat de verslaafde tot liegen en bedriegen over is gegaan. Toch horen wij achteraf vaak dat de puzzelstukjes in elkaar vallen. Jouw gevoel als partner, moeder, vader of vriend, dat er iets niet klopte of in orde was, bleek waar te zijn. Maar een gokverslaving? Nee, totaal niet aan gedacht of rekening mee gehouden. De klap komt dan des te harder aan. Hoe heeft iemand zo lang een dubbelleven kunnen leiden? Wie is hij of zij echt? Wat zijn wij (als gezin) eigenlijk waard als alles vergokt blijkt te zijn? Niet alleen het geld is verdwenen, maar ook het vertrouwen, het toekomstperspectief en de veilige en vertrouwde wereld voor partner en kinderen (gedwongen verhuizingen, scheidingen etc.). Ineens ziet de wereld er totaal anders uit.
Heeft iemand in jouw omgeving een gokverslaving? Gokverslaving in je omgeving is heel erg voor partner, familie en vrienden.

Therapie

Zodra de gokverslaving bekend is geworden en toegegeven is, begint meestal het herstel bij de verslaafde. Deze gaat in behandeling en krijgt inzichten en ondersteuning. Alle zorg en aandacht gaat uit naar de verslaafde zelf, maar er is weinig tot geen aandacht voor de omgeving. Vrienden, familie en andere naasten lopen een enorme achterstand op. Niet voor niets wordt dit weleens de ‘vergeten groep’ genoemd. Bij Hervitas is er juist wél aandacht en begeleiding voor deze groep. Een gokverslaafde is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar verslaving, maar herstellen en in herstel blijven doe je samen met je omgeving. Het is daarom belangrijk dat ook zij kunnen herstellen. Hervitas betrekt de omgeving heel nadrukkelijk bij de behandeling. We vragen naasten om schadebrieven te schrijven, waarin zij aan kunnen geven wat de verslaafde voor hun leven betekent en welke schade de verslaving heeft aangericht. Daarnaast worden op onze familie- en systeemdagen verschillende modellen en therapieën behandeld met de omgeving. Deze sluiten aan op het herstelproces. Zo kan het samen herstellen in gang worden gezet.

Als enige instelling in Nederland, behandelen wij alleen mensen met een game- of gokverslaving. Daardoor hebben wij onze behandeling volledig op deze gedragsverslavingen afgestemd, worden onze cliënten begrepen en praten we niet over koetjes en kalfjes. We zoeken samen naar de belangrijkste punten en gaan werken aan de noodzakelijke gedragsverandering. Voor de verslaafde zelf, maar ook voor zijn of haar omgeving.

Schrijf je nu direct in

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen!

Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).