Een gokprobleem herkennen: wat zijn belangrijke signalen?

Als je een gokverslaafde wil helpen, is het belangrijk te weten hoe je een gokverslaving kunt herkennen bij iemand in jouw omgeving. Op welke signalen moet je letten en wat moet je doen als je vermoed dat er sprake is van een gokprobleem? In dit blog helpen we je op weg.

 

Een gokverslaving is moeilijk te herkennen

Een gokverslaving kan heel lang verborgen blijven, waardoor het moeilijk te herkennen is. Tegen de tijd dat het probleem boven water komt en de omgeving het ontdekt, is er vaak al veel schade aangericht. De omgeving weet of vermoed vaak wel dat er iets aan de hand is, maar omdat het gokprobleem vaak onzichtbaar is, blijft het moeilijk te ontdekken.

In de actieve gokverslaving zal de gokverslaafde bovendien een sterke neiging hebben om alles te ontkennen. Gevoelens van schaamte, schuld en angst blokkeren de waarheid. De gokverslaafde weet dat zodra de verslaving aan het licht komt, er grote kans is dat er veel meer leugens ontdekt worden. Vaak heeft de verslaafde veel moeten liegen, bedriegen en manipuleren om de gokverslaving verborgen te houden.

 

Bepalen of er een gokprobleem is

Als omgeving, familie of partner weet je misschien niet of en in welke mate er sprake is van een gokprobleem of hoe lang het probleem al speelt. Je weet misschien wel van het gokken, maar bent er onzeker over of dit nu een écht gokprobleem is of niet.

“Hoe weet ik of het om probleemgokken gaat?”

 

De volgende vragen kunnen helpen bij het bepalen of er een gokprobleem is:

 

Signaal 1 om een gokverslaving te herkennen: Afwezigheid

De persoon is vaak langere tijd onverklaarbaar afwezig. Bovendien gebeurt dit steeds vaker en vooral ook voor steeds langere perioden. Soms gokken mensen echter ook onder werktijd en dan is het erg lastig te ontdekken voor de privé-omgeving.

 

Signaal 2 om een gokverslaving te herkennen: Obsessie met geld

De persoon is erg bezig met geld of mogelijkheden om aan geld te komen. Geld lenen van bekenden, een lening nemen bij een bank of geld apart houden om te kunnen gokken zijn hier voorbeelden van.

Het komt helaas ook voor dat er bijvoorbeeld (tijdelijk) spullen missen in huis. Deze zijn verkocht of beleend bij een pandhuis.

 

Signaal 3 om een gokverslaving te herkennen: Emotionele instabiliteit

Als de persoon veel last heeft van stemmingswisselingen kan dit ook een signaal zijn. Een gokverslaafde kan sterk stemmingswisselingen laten zien afhankelijk van of er gewonnen is of juist veel verloren. Dat kan een flinke wissel trekken op de verslaafde zelf, maar zeker ook op de omgeving. Met name bij verlies of als er niet gegokt kan worden door geldgebrek kan de verslaafde boos, geïrriteerd en soms agressief worden.

 

Signaal 4 om een gokverslaving te herkennen: Geheimen

De persoon doet geheimzinnig over alledaagse dingen, probeert zaken te verbergen. Met name zaken als afschriften, rekeningen, rekeningoverzichten etc. worden verborgen gehouden. Vaak is er ook irritatie merkbaar als er naar gevraagd wordt.

 

20 vragen om een gokverslaving te herkennen

Hier zijn een aantal waarschuwingssignalen die je kunt waarnemen bij iemand met een gokverslaving. Als je meer dan 7 keer “Ja” antwoordt dan is dit reden tot zorg.

 

 1. Zijn er vaak financiële problemen, zoals bijvoorbeeld incassobureaus aan de deur.
 2. Is de persoon in kwestie vaak niet thuis voor langere perioden zonder verklaring.
 3. Heeft het werk van de persoon ooit geleden onder het gokken.
 4. Heb je het gevoel dat de persoon niet te vertrouwen is met geld.
 5. Belooft degene keer op keer niet meer te gokken, maar gaat toch door.
 6. Gokt de persoon soms langer dan hij/zij van plan was.
 7. Probeert de persoon meteen weer te gokken om de verliezen goed te maken of om nog meer te winnen.
 8. Gokt de persoon weleens om financiële problemen op te lossen.
 9. Leent de persoon weleens geld om te gokken of om gokschulden te betalen.
 10. Heeft de reputatie van de persoon te lijden gehad van het gokken.
 11. Verberg je weleens geld voor diegene.
 12. Heb je weleens zijn/haar gedrag gecontroleerd door zijn/haar agenda te controleren.
 13. Verberg je zijn/haar geld weleens.
 14. Heb je veranderingen in persoonlijkheid waargenomen.
 15. Liegt de persoon voortdurend over zijn/haar gokken.
 16. Gebruikt de persoon het opwekken van schuldgevoelens bij de ander om de verantwoordelijkheid af te schuiven.
 17. Probeer je rekening te houden met de stemming van de persoon om zijn/haar leven te controleren.
 18. Heeft de persoon af en toe zoveel last van schuldgevoelens of depressieve gevoelens van het gokken dat dit tot zelfbeschadiging kan leiden.
 19. Heb je weleens gedreigd het contact te verbreken vanwege het gokken.
 20. Heb je het gevoel dat jullie leven samen een nachtmerrie is.

 

Wat te doen als je je gokverslaving hierin herkent?

Als je nu het idee hebt dat je naaste gokverslaafd is, probeer dit dan bespreekbaar te maken. Bedenk hierbij dat er heel veel schuld en schaamte is bij de gokverslaafde en het is dan ook zaak dat je dit open aangaat. Probeer niet te oordelen en bedenk dat een gokverslaving een ziekte is waar de verslaafde zelf ook veel last van heeft. Probeer de gokverslaafde over te halen om hulp voor de gokverslaving te zoeken.

Wil je als naaste tips over hoe om te gaan met een verslaafde? Lees dan onze blog ‘Omgaan met verslaafde: de do’s and don’ts’.

Waarom Hervitas

Wachttijd gemiddeld 1 week

Kleine groepen (max 5 personen)

Persoonlijke benadering

1 jaar nazorg

Vergoed uit basisverzekering

Vraag een intakegesprek aan

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen! Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).


  Hervitas Samen Sterk