Gevolgen van een game- of gokverslaving voor je brein!

Hoe kan het dat je blijft gokken of gamen, terwijl je dat niet wil? Dat je dingen anders ziet en er op een andere manier op reageert dan voor je verslaving? En is dit blijvend? In dit blog leggen we alles uit. Je leest wat een verslaving nou precies is, welke soorten verslavingen er zijn en wat de gevolgen van een verslaving voor je brein zijn.

 

Verslaving is een ziekte, een erkende ziekte. De World Health Organisation (WHO) en het DSM-V handboek, met daarin een overzicht van diagnoses voor psychologen en psychiaters, hebben gokverslaving als officiële diagnose opgenomen. Sinds 2019 staat ook de gameverslaving hierin. Dit is ook de reden dat verslaving in Nederland onder de basiszorgverzekering valt en dus vergoed moet worden door alle zorgverzekeraars.

Maar wat is verslaving dan precies?

 

Wat is verslaving?

Bij een verslaving spelen twee belangrijke indicatoren: controleverlies en afhankelijkheid. Ben je verslaafd aan gokken, dan moet je gokken. Je wilt het niet doen, maar je doet het toch. Je kunt niet zonder en je doet er alles aan om maar te kunnen gokken. Ook als de gevolgen van jouw verslaving groot zijn. Je geeft misschien minder aandacht aan je partner, je kinderen en/of werk. Je gedraagt je anders, kruipt weg in je isolement, je besteedt minder aandacht aan je persoonlijke verzorging of je maakt keuzes met grote financiële gevolgen. Kortom; er is sprake van controleverlies en afhankelijkheid.

 

Verslaving is een vlucht

Het lastige is dat een game- en/of gokverslaving je ook iets biedt. Op een bepaalde manier zorg je voor jezelf door even te vluchten in de game of het gokken. Je vlucht weg voor iets. Waar je voor vlucht is vaak een zoektocht, je bent je daar niet bewust van. Tijdens onze behandeling bij Hervitas gaan we hiernaar opzoek en zien dan soms dat cliënten vluchten voor traumatische ervaringen op jonge leeftijd, verstoorde familierelaties of een te hoog verwachting- en/of ambitieniveau.

Meer weten? Lees dan ons blog ‘Wat is een verslaving en wanneer ben je verslaafd?’

 

Verschillende soorten verslavingen

Er zijn allerlei verschillende soorten verslavingen. Vaak wordt er onderscheid gemaakt in een middelen- en een procesverslaving. Bij een verslaving aan middelen kun je denken aan alcohol, allerlei soorten drugs, maar ook nicotine (roken).

 

Bij een procesverslaving kun je denken aan eetverslaving, seksverslaving, gameverslaving of gokverslaving. Bij een procesverslaving speelt het gedrag de belangrijkste rol. Het obsessieve gedrag, gedrag waar je geen controle over hebt op bepaalde momenten. Gedrag dat je ook iets oplevert, een bepaalde beloning, bijvoorbeeld even geen zorgen en stress meer wanneer je in het gokken of gamen bent gevlucht. De beloning is dan ontspanning. Helaas blijft het niet bij deze ontspanning. Een verslaving heeft namelijk invloed op je brein.

 

Gevolgen van verslaving voor je brein

Verslaving is dus een erkende ziekte waarbij controleverlies een belangrijke indicator is. Maar wat gebeurt er dan in je hersenen? Jouw hersenen kun je zien als een grote leermachine, alles wat je leert en ervaart, voedt deze machine. Door bepaalde handelingen of acties vaak te herhalen word je meer ervaren. Je brein gaat zich vervolgens aanpassen door te veranderen. Hierbij kan zelfs de daadwerkelijke structuur van je hersenen veranderen.

Een interessant voorbeeld; gecertificeerde taxichauffeurs in Londen moeten de wegenkaart ook uit hun hoofd kennen. Deze kennis wordt opgeslagen in het deel van het brein waar het geheugen zit; de hypocampus. Vastgesteld is dat bij deze taxichauffeurs de hypocampus groter is dan bij een gemiddeld persoon. De structuur is veranderd.

 

Structuur en grootte veranderd

Bij game- of gokverslaving zien we vaak dat in twee delen van de hersenen de structuur en grootte is veranderd: het deel waar je controle c.q. controleverlies zit en het deel waar je beloningscentrum zit. Op hersenscans geven deze delen bij game- en gokverslaafden ook vaak een veel hogere activiteit zien dan gemiddeld. Dat bewijst dat een verslaving gevolgen heeft voor je brein.

 

Je beleving wordt anders

Door de verandering in de structuur van je hersenen ga je anders reageren. En dan met name op dingen die te maken hebben met je verslaving. In de wetenschap noemen we dit cue respons. De prikkel (cue) waar je op reageert kan een geluid, een beeld, een gevoel zijn, maar ook geuren bijvoorbeeld. Deze prikkels komen binnen in jouw veranderde brein waardoor je dingen anders ziet en ervaart. Het is een beetje alsof je door een filter naar de wereld kijkt. Hierdoor is jouw reactie op deze prikkels ook anders.

Alles wat jij koppelt aan gokken of gamen zal, door de veranderde breinstructuur, er voor jou extra uitspringen. Het filter zorgt ervoor dat dit voor jou extra opvalt, zonder dat jij hier bewust voor kiest.

 

Zoek hulp

Gelukkig is jouw breinstructuur ook weer in positieve zin te veranderen. De eerste stap is stoppen met gokken of gamen. Denk jij dat je gokverslaafd of gameverslaafd bent en wil je hiervan herstellen? Neem dan contact met ons op en dan kijken we samen hoe we jou kunnen helpen. Herken je stukken maar weet je het niet zeker? Doe dan hier onze zelftest.

Waarom Hervitas

Wachttijd gemiddeld 1 week

Kleine groepen (max 5 personen)

Persoonlijke benadering

1 jaar nazorg

Vergoed uit basisverzekering

Vraag een intakegesprek aan

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen! Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).











    Hervitas Samen Sterk