Gokproblemen tijdens corona-crisis: zoek nu hulp

Wat doe jij met jouw vrije tijd die je ineens hebt gekregen door het coronavirus en de intelligente lock down? In de media lees je dat na de opruimacties mensen op zoek zijn naar een andere invulling van hun dag. Voor mensen die gevoelig zijn voor verslaving is deze corona-crisis een gevaarlijke tijd. Gokproblemen liggen op de loer. Waarom is dat zo?

Het kenmerk van een verslaving is controleverlies. Je wilt het niet doen, maar het lukt je helaas niet om controle te krijgen over je gedrag. Daardoor ga jij bijvoorbeeld toch (weer) gokken. Terwijl je misschien net had besloten te stoppen, omdat je bang was voor gokproblemen of misschien wel een echte gokverslaving.

 

Vaste ritme weg

Zit je in je dagelijkse ritme van opstaan, ontbijten, werken, thuiskomen, eten, sporten en gaan slapen, dan geeft deze dagstructuur stabiliteit. Je hebt geen last van verveling, waardoor de cravings (trek om te gaan gokken) geen kans krijgen. Je bent namelijk druk bezig.

Nu deze stabiliteit is weggevallen, doordat je niet meer naar je werk kunt en een andere dagstructuur hebt gekregen, ervaar je verleidingen. Bijvoorbeeld de verleiding om te doen wat je leuk vindt, maar je eigenlijk niet moet doen: gokken. Hier weerstand tegen bieden en controle houden is extra moeilijk als je gevoelig bent voor verslaving.

 

Liegen, bedriegen en manipuleren

In deze coronatijd waar je verplicht thuisblijft en daardoor dicht op elkaar leeft en werkt, kunnen snel irritaties ontstaan. Bijvoorbeeld met je huisgenoten, je partner of kinderen. Je krijgt een vervelend gevoel en wil daaraan ontsnappen. Gokken is dan een fijne afleiding.

Maar ja, iedereen zit op je lip en kijkt mee. Gelukkig ben jij een meester in het liegen, bedriegen en manipuleren. Je kunt als geen ander de schijn ophouden en zonder dat iemand het door heeft gaan gokken. Jij hebt het tot kunst verheven. Niemand merkt aan je dat je eigenlijk heel veel zorgen hebt over je baan, je inkomen of de hypotheek. Om even aan deze druk te ontsnappen moet je gokken, obsessief. Je hebt hier geen controle meer over, je verslaving neemt het van je over.

 

De gevolgen?

Wanneer de gokproblemen toenemen wordt het lastiger de schijn op te houden. Zelfs als je liegen, bedriegen en manipuleren tot kunst hebt verheven. Bij je omgeving gaan toch dingen opvallen en ze stellen vragen. Is er iets? Je bent zo afwezig?  Misschien ben je zelf kribbiger aan het worden of zit je heel erg in je isolement. Dit kan dan spanningen geven, nog meer spanningen. Ook bij je familieleden of huisgenoten. Ze willen helpen, maar weten niet hoe en jij laat het niet toe. En dat terwijl je wel wekenlang 24 uur per dag bij elkaar in quarantaine zit. De corona-crisis is dus voor mensen met een gevoeligheid voor gokproblemen extra gevaarlijk.

 

Wij blijven helpen bij gokproblemen

Om deze reden vinden wij het belangrijk dat er ook tijdens de coronacrisis hulp is. Onze (Hervitas) behandelingen voor gokverslaving gaan dan ook gewoon door. Ons advies is contact met ons op te nemen als je twijfelt over een mogelijke gokverslaving. Stuur een email of bel ons zodat wij de situatie kunnen bespreken. We kijken dan samen wat de beste aanpak is.

Geef de gokverslaving geen kans en voorkom steeds hogere verliezen en/of schulden. Samen met anderen werk je aan herstel en het terugkrijgen van controle, juist in deze lastige tijd.

Waarom Hervitas

Wachttijd gemiddeld 1 week

Kleine groepen (max 5 personen)

Persoonlijke benadering

1 jaar nazorg

Vergoed uit basisverzekering

Vraag een intakegesprek aan

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen! Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).    Hervitas Samen Sterk