Wat zijn de risico’s van gokken en wanneer heb je een gokprobleem?

(Online) gokken kan een ontspannende hobby zijn, zeker nu je in deze coronatijd niet veel meer buiten de deur kunt doen. Maar het heeft ook een keerzijde. In dit blog vertellen we over de risico’s van gokken en hoe je een gokprobleem voorkomt.

Het leven in coronatijd ziet er anders uit. Thuiswerken of helemaal geen werk meer hebben. Niet veel buiten de deur kunnen doen. Met je gezin op elkaars lip zitten of juist constant alleen thuis zijn. Een online gokspelletje kan dan fijne afleiding zijn.

Stijging online gokken

In augustus meldde het Parool al dat het aantal mensen dat online gokt sterk is gestegen in deze coronatijd. Ook in onze eigen kliniek was het merkbaar. Cliënten geven aan dat ze online langer spelen dan in een normaal casino en dus ook meer geld uitgeven. Een spelletje op zijn tijd hoeft geen probleem te zijn, maar toch kleven er flink wat risico’s aan gokken.

De risico’s van gokken op een rij

Als je gokken beperkt tot af en toe een spelletje als je je even wilt ontspannen of afleiding zoekt, is er weinig aan de hand. Het probleem is dat het vaak niet blijft bij dat ene spelletje in de week. De risico’s van gokken zijn groter dan je waarschijnlijk denkt. We noemen er een paar:

 

Geldproblemen

Je hebt een paar keer verloren en wil met die ene grote klapper het geld terugverdienen. Je blijft dus gokken waardoor je vaak alleen maar meer geld verliest. Soms zo veel dat je je hypotheek of huur niet meer kunt betalen.

 

Psychische problemen

Als je niet lekker in je vel zit en somber of angstig bent, voelt gokken in eerste instantie als een fijne afleiding. Helaas heeft het na verloop van tijd juist een versterkend effect en ga je je alleen maar slechter voelen. Je kunt dan psychische problemen ontwikkelen zoals een depressie of angststoornis.

 

Sociale problemen

Jouw gokgedrag kan je sociale leven onder druk zetten. Je krijgt conflicten met je partner, ouder(s) of vrienden. Je besteedt meer tijd aan je gokspelletjes dan aan je sociale relaties. Ook kan het voorkomen dat je conflicten krijgt over geld dat je van mensen geleend, maar nog steeds niet terugbetaald hebt.

 

Lichamelijke problemen

Als je veel gokt, kan het zijn dat je lichaam gaat protesteren.
Je zit uren achter je laptop of op je telefoon waardoor je last krijgt van hoofdpijn of pijn in je nek en schouders. Ook kun je door de stress maagpijn krijgen of slecht gaan slapen. Vaak krijg je last van meerdere klachten tegelijk en ga je je steeds slechter voelen.

risico's van gokken

Wanneer heb je een serieus gokprobleem?

Als deze risico’s van gokken kunnen ertoe lijden dat je een gokverslaving ontwikkelt. Iets wat je natuurlijk liever voorkomt. Maar hoe weet je nou of jouw symptomen echt duiden op een verslaving? In ons blog ‘Een gokprobleem herkennen’ vertellen we wat de signalen van een gokprobleem zijn. Herken jij je in deze signalen? Dan is het tijd voor actie.

Hulp zoeken: zelftest en behandeling

Heb je het vermoeden dat je een serieus gokprobleem hebt, dan is het verstandig om daar iets mee te doen. Op onze site kun je gratis en vrijblijvend een zelftest gokverslaving doen. Blijkt daaruit dat je grote kans op een gokverslaving hebt, dan kun je een adviezenwijzer aanvragen met daarin tips om te stoppen. Deze is ook gratis.

Heb je het idee dat je er zelf niet vanaf kunt komen, neem dan gerust contact met ons op. Dan plannen we een intake in voor een behandeling gokverslaving. Je krijgt dan drie weken groepstherapie waarin wij je helpen op weg naar herstel.

 

Waarom Hervitas

Wachttijd gemiddeld 1 week

Kleine groepen (max 5 personen)

Persoonlijke benadering

1 jaar nazorg

Vergoed uit basisverzekering

Vraag een intakegesprek aan

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen! Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).


    Hervitas Samen Sterk