Wat is gokverslaving?

Een gokverslaving is lichamelijk

Veel mensen denken dat gokverslaving alleen maar een mentale verslaving is - het zit in je hoofd, het is een gewoonte, maar je neemt niets in dus heeft het geen invloed op je lichamelijke toestand. Niets is echter minder waar. Aan gokken verslaafd raken is wel degelijk een lichamelijk proces.

Als je gokt, weet je niet of je gaat winnen of verliezen. Dat zorgt voor spanning. Bij een loterij zit er veel tijd tussen de inleg van het geld en de uitslag of het speelresultaat, waardoor er niet zoveel spanning is. Maar bij andere vormen van gokken heb je de uitslag veel sneller, bijvoorbeeld bij poker, andere casinospellen of fruitautomaten. Dat zijn short-odds-kansspelen. Hoe korter de tijd tussen inleg en uitslag, hoe verslavender het spel.

De spanning die je ervaart, zorgt ervoor dat je hersenen twee stoffen aanmaken: adrenaline en endorfine. Vooral endorfine is hierbij interessant. Deze stof zorgt ervoor dat je je prettig voelt en zorgt voor de ‘kick’ die je ervaart tijdens het gokken. Maar als je wint wordt er nog een extra deel van je hersenen geactiveerd: het beloningscentrum. Daarin wordt de stof dopamine aangemaakt. Dit brengt een genotsgevoel teweeg dat bovenop het prettige gevoel komt dat door de endorfine veroorzaakt werd. Gokken zorgt ervoor dat je je prettig voelt, winnen zorgt ervoor dat je je extra prettig voelt. Je lichaam wil dat gevoel graag nog eens ervaren, dus ga je door in de hoop nog eens te winnen.

Als je regelmatig gokt, stelt je lichaam zich in op het verwerken van endorfine. Wanneer je besluit te minderen met gokken of zelfs te stoppen, maken je hersenen dus geen endorfine aan terwijl je lichaam zich daar nog wel op ingesteld heeft. Dat zorgt ervoor dat je je onprettig voelt en zin krijgt in gokken, want dan verdwijnt het onprettige gevoel. Je kunt ook nog extra zin krijgen in gokken door bepaalde prikkels die je aan gokken doen herinneren, zoals het gerinkel van geld, het flikkeren van lampjes, een bepaalde plaats of situatie of een bepaald gevoel of geur. Als je bijvoorbeeld vaak gokt terwijl je ook een biertje in je hand hebt, kan het ruiken of proeven van een biertje er al voor zorgen dat je zin krijgt om te gokken.

Niet toegeven aan de drang om te gokken zorgt ervoor dat je lichaam de endorfine blijft missen. Het onprettige gevoel gaat niet weg en je kunt ontwenningsverschijnselen ervaren. Denk aan gespannenheid, irritatie, slecht slapen, somberheid, hoofdpijn, trillen of zweten. Zodra je gaat gokken en je lichaam weer de endorfine geeft waar het aan gewend is, verdwijnen die verschijnselen.

Lichamelijke gokverslaving, hulp zoeken voor een verslaving aan gokken, verslaving aan gokkasten, stoppen met gokken.

Ben ik verslaafd aan gokken?

Als je aan gokken verslaafd bent kun je in een roes raken en alles om je heen vergeten. Inclusief de tijd. Soms speel je urenlang zonder dat je het door hebt. Je wilt niet gestoord worden en raakt één met het spel. Je denkt steeds vaker aan gokken en kan zelfs bijna niet meer aan andere dingen denken. Als je bijna wint ervaar je dit net zo goed als wanneer je wint, waardoor je door blijft spelen. Als je geld verliest blijf je het liefst gokken om te proberen het terug te winnen. Wanneer mensen naar je gokgedrag vragen, lieg je over hoelang je gespeeld hebt en hoeveel geld je uitgegeven hebt. Misschien heb je al weleens geprobeerd om te minderen of te stoppen met gokken maar lukte dat niet. Herken je je hierin? Dan is er best kans dat je verslaafd bent. Er zijn verschillende fasen van verslaving te onderscheiden:

1. Je gokgedrag is niet ongezond, maar houd het wel in de gaten
Je gokt voor je plezier en voor de gezelligheid. Je denkt om je budget en speelt niet langer dan je van plan was. Wanneer je verliest vind je dat niet erg, je vindt dat het er gewoon bij hoort. Zolang je in deze fase blijft, hoeft je gokgedrag hoeft niet te veranderen.

2. De winnende fase
Je gokt omdat je het leuk vindt en als je wint groeit je zelfvertrouwen, je vindt dat je goed gespeeld hebt. Als je verliest leg je de oorzaak meestal buiten jezelf. De gokkast is gemanipuleerd of je hebt een pechdag. Je gaat door om de spanning en de kick te blijven ervaren. Soms leen je geld, maar je betaalt het altijd terug. Gokken begint een plek te krijgen in je dagelijks leven maar je hebt er (nog) wel controle over. Probeer te minderen.

3. De verliezende fase
Je gokt niet meer voor je plezier maar om met problemen of negatieve gevoelens om te gaan. Of tegen de verveling. Je maakt steeds meer verlies en je zelfvertrouwen neemt af. Verloren geld probeer je tevergeefs terug te winnen. Je schulden worden groter en gokken gaat je dagelijks leven beheersen. Dit merk je thuis, op school of op je werk. Je bent nu een ‘risicospeler’: een speler die risico loopt om volledig verslaafd te raken.

4. De wanhoopsfase
Gokken beheerst je hele leven. Je vrienden en familie maken zich zorgen en je werk of school lijden eronder. Je hebt psychische en/of lichamelijke klachten als rusteloosheid, wanhopige gevoelens, slecht slapen, hoofdpijn en diarree. Financieel sta je er niet best voor, je hebt grote schulden. Geleend geld kun je niet meer terugbetalen. Misschien heb je last van depressieve gevoelens. Als je je hierin herkent, ben je een ‘probleemspeler’ en raden we je aan om zo snel mogelijk hulp te zoeken.

5. De herstelfase
Hoe eerder je in deze fase belandt, hoe beter. Je erkent dat je een probleem hebt en wilt hier iets aan veranderen. Als je in fase 2 of aan het begin van fase 3 zat, is professionele hulp voor gokverslaving niet altijd nodig. In plaats daarvan kun je er met vrienden of familie over praten. En maak een plan van aanpak om problemen op te lossen: financiële problemen, problemen op je werk of op school, met je gezondheid en in je thuissituatie. Wees voorbereid op ontwenningsverschijnselen en bedenk hoe je daarmee om kan gaan en wie je kan helpen. Als je al wat verder in fase 3 of in fase 4 zat, is het verstandig om professionele hulp te zoeken.

Weet je niet zeker of je verslaafd bent aan gokken? Doe dan de zelftest.

Hulp voor gokverslaving, behandeling in een groep bij Hervitas. Ben je verslaafd aan gokken? Zoek hulp voor het te laat is.

Hoe en waar zoek ik hulp voor een gokverslaving?

De meeste mensen die hulp voor een gokverslaving zoeken, doen dat pas laat. Vaak onder druk van familie, de huisarts of financiële instellingen. De schulden zijn groot en stoppen met gokken is de enige overgebleven uitweg.

Bij Hervitas ondersteunen we je. Onze ervaringsdeskundige therapeuten weten dat verslaafd raken geen bewuste keuze is. Maar in herstel komen is dat wel. We helpen je om je denken, voelen en handelen omtrent gokken te veranderen, zodat je de regie over je eigen leven terug krijgt.

Wanneer je je bij ons aanmeldt, starten we met een intake. Deze bestaat uit twee gesprekken: een met een counselor en een met een psychiater. In het gesprek met de counselor breng je samen een aantal zaken in kaart, zoals je behandelgeschiedenis en je psychosociale omstandigheden. In het gesprek met de psychiater heb je het voornamelijk over je eventuele medicijngebruik, somatische klachten en of er sprake is van onderliggende persoonlijkheidsproblematiek of persoonlijkheidsstoornissen. Hierna voeren de behandelaar en regiebehandelaar kort overleg. Ze bepalen of het behandelprogramma van Hervitas bij je past of dat je misschien beter doorverwezen kunt worden. Je krijgt de uitslag van dit gesprek direct te horen. Bij een positief besluit ga je direct door naar de casemanager, zodat je zo snel mogelijk kunt starten.

We maken bij Hervitas gebruik van een unieke aanpak, gebaseerd op de drie M’s:
  • Mens: dat ben jij en dit gaat over jouw kenmerken
  • Middel: het gedrag waar je aan verslaafd bent
  • Milieu: de context van het gedrag

Alle M’s zijn van belang in de behandeling. We helpen je om inzicht te krijgen in jezelf en in je gedrag. Vervolgens werken we samen aan gedragsverandering. In de laatste fase ga je terug naar je eigen omgeving, maar heb je nog wel contact met je behandelaar en zijn er ook terugkomavonden om ervaringen uit te wisselen met de groep. Op deze manier laten we de overgang naar het dagelijks leven geleidelijk verlopen.

Kom hier meer te weten over onze behandeling en de verschillende fasen.

Schrijf je nu direct in

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen!

Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).