Workshops

Workshop voor naasten van game- , gok- en socialmediaverslaving

De dag workshop game-, gok- en social media-verslaving bij Hervitas wordt meestal in het weekend gegeven en is bedoeld voor naasten van de verslaafde. De workshop is ook toegankelijk voor de mensen die nog niet aan Hervitas verbonden zijn. Deze dag staat vooral in het teken van communicatie, begrip maar ook elkaar steunen in het herstelproces, De workshop wordt gegeven door professionals die bij Hervitas werken en veelal ervaringsdeskundige zijn.

“Verslaving” staat bewust tussen twee haakjes omdat Hervitas een duidelijk onderscheid maakt in laag risico, hoog risico en verslaving. Vaak is men geneigd alles maar onder de noemer verslaving te stoppen. Dat doen we meestal als we vinden dat een ander wel heel veel vaak op de telefoon, tablet of achter de computer zit. Dat kan vaak spanningen geven in een relatie of gezin.

Omgaan met een verslaafde

Omgaan met een verslaafde, wel of niet in herstel, is vooral in het begin erg zwaar. Factoren als wantrouwen, angst, teleurstelling, slechte of zelfs geen communicatie, boosheid en onbegrip spelen daarbij een grote rol. In plaats van toenadering lijkt er steeds meer verwijdering te ontstaan. Dat zorgt voor veel verdriet en wanhoop, vooral bij de naasten van de verslaafde. De persoon waar je veel om geeft zien “af te glijden” doet pijn. Of het nou je partner, kind, vriend(in) of collega is. Je wilt zo graag helpen maar je merkt dat het niet lukt of werkt.

Dit is allemaal heel herkenbaar. Hervitas biedt naasten een workshop aan die bijdraagt aan (meer) kennis over hoe een verslaving werkt, hoe je weer in echt contact kan komen met de verslaafde en daardoor hem/haar weer in beweging krijgt richting herstel. Want als de verslaafde weer in herstel komt en blijft kunnen naasten ook weer herstellen. Herstellen doe je samen.

Workshop: Hoe om te gaan met een gok- en gameverslaafde

Biologie en conditionering van het verslaafde brein

Hier wordt inzicht gegeven hoe een verslaving kan ontstaan, hoe het in stand gehouden wordt en wat er moet gebeuren om de verslaving onder controle te krijgen. Voor de duidelijkheid; onder controle krijgen betekent niet “gecontroleerd” gamen of gokken maar niet meer gokken of gamen. In deze workshop zal uitgelegd worden waarom dat zo belangrijk is.

Van dramadriehoek naar winnaarsdriehoek (zachte heelmeesters…….)

Bij dit onderwerp wordt uitgelegd welke “rol” je als naaste kunt/moet aannemen om zo effectief mogelijk met de verslaafde te kunnen communiceren. Vaak werkt een verzorgende en reddende rol juist averechts. Door als naaste steeds maar weer de problemen van de verslaafde op te lossen en begrip te blijven tonen (hoe goed ook bedoeld) blijf je de verslaving faciliteren. In deze workshop wordt uitgelegd hoe dit “verkeerde” denken en handelen te doorbreken met als doel de verslaafde echt weer in beweging te krijgen richting herstel van zijn/haar leven. Grenzen stellen en naleven is essentieel in dit proces.

Deze workshop worden gegeven door (ervarings) deskundige professionals die bij Hervitas werkzaam zijn. Bovenstaand is een beknopte weergave van wat er allemaal op deze dag behandeld gaat worden. Veel verslaving gerelateerde onderwerpen komen aan bod en er is uiteraard veel ruimte voor het stellen van vragen.

Programma

  • 09.30 uur - ontvangst met koffie/thee
  • 10.00 uur - workshop “biologie en conditionering van het verslaafde brein”
  • 12.30 uur – lunch
  • 13.30 uur – workshop “van dramadriehoek naar winnaarsdriehoek”
  • 15.30 uur – stellen van vragen
  • 16.00 uur – einde programma
Kosten : 175 euro persoon (vrijgesteld van BTW). Inbegrepen zijn koffie/thee/water, lunch.

De workshops vinden in principe plaats elke éérste zaterdag van de maand.
Aanmelden

Schrijf je nu direct in

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen!

Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).