Workshop voor naasten: omgaan met verslaving

Voor jou als partner, ouder of familielid van een gok-, game- of sociale mediaverslaafde is er soms weinig aandacht.
Daarom bieden wij een speciale workshop ‘Omgaan met verslaving’ aan. Zo kun jij de verslaafde helpen, maar ook jezelf.

Verslaafde helpen

Omgaan met een verslaafde, wel of niet in herstel, is vooral in het begin erg zwaar. Je kunt last hebben van wantrouwen, angst, teleurstelling, slechte of zelfs geen communicatie, boosheid en onbegrip. Je wil de verslaafde helpen, maar in plaats van toenadering, lijkt er juist meer verwijdering te ontstaan.

Dat zorgt voor veel verdriet en wanhoop. De persoon waar je veel om geeft zien “afglijden” doet pijn. Of het nou je partner, kind, ander familielid of vriend(in) is. Je wilt zo graag helpen, maar het lukt je maar niet. Frustrerend. Een troost: dit zal voor iedereen herkenbaar zijn. Daarom is het ook zo prettig en steunend om andere naasten te ontmoeten.

Hervitas Voor de Huisarts
Hervitas Voor de Huisarts

Communicatie en steun

Wij geven de dagworkshop game-, gok- en social mediaverslaving meestal in het weekend. Deze workshop is bedoeld voor jou, als naaste van een verslaafde. De verslaafde hoeft niet per se een cliënt bij onze verslavingsinstelling te zijn.

De dag staat vooral in het teken van communicatie en begrip, maar ook elkaar steunen in het herstelproces. De workshop wordt gegeven door professionals die bij Hervitas werken en vaak ervaringsdeskundige zijn.

Kennis helpt in het omgaan met verslaving

In onze workshop krijg je als naaste (meer) kennis over hoe een verslaving werkt, hoe je weer in echt contact kan komen en de verslaafde kan helpen met zijn of haar herstel. En als de verslaafde weer in herstel komt en blijft, komt er voor jou ook weer ruimte voor herstel. Want herstellen, dat doe je samen.

Een korte inhoud van onze workshop:

Biologie en conditionering van het verslaafde brein

Je krijgt inzicht in hoe een verslaving kan ontstaan, hoe het in stand gehouden wordt en wat er moet gebeuren om de verslaving onder controle te krijgen. Voor de duidelijkheid: onder controle krijgen betekent niet “gecontroleerd” gamen of gokken, maar helemaal stoppen met gokken of stoppen met gamen. In deze workshop leer je waarom dat zo belangrijk is.

Van dramadriehoek naar winnaarsdriehoek

We leggen je uit welke “rol” je als naaste kunt/moet aannemen om zo effectief mogelijk met de verslaafde te communiceren. Vaak werkt een verzorgende en reddende rol juist averechts bij het omgaan met verslaving. Door als naaste steeds maar weer de problemen op te lossen en begrip te blijven tonen (hoe goed ook bedoeld) blijf je de verslaving faciliteren. De verslaafde helpen, lukt hierdoor niet. Je belandt samen in een zogenoemde “dramadriehoek”.

Je leert hoe je dit “verkeerde” denken en handelen kunt doorbreken met als doel de verslaafde echt weer in beweging te krijgen richting herstel. Grenzen stellen en naleven is essentieel in dit proces.

Dit is een korte weergave van onze workshop. Er komen nog veel meer verslavingsgerelateerde onderwerpen aan bod en er is uiteraard veel ruimte voor vragen.

Naast deze aparte workshop voor jou als naaste zijn er ook speciale familiegroepen, waarbij je samen met de verslaafde bepaalde thema’s bespreekt.
Op de pagina ‘Omgaan met verslaafden’ vind je hier meer informatie over.

Aanmelden voor een workshop

U kunt zich aanmelden voor een workshop door het onderstaande formulier in te vullen. De workshops vinden in principe elke éérste zaterdag van de maand plaats.








    Programma
    • 09.30 uur – ontvangst met koffie/thee
    • 10.00 uur – workshop “biologie en conditionering van het verslaafde brein”
    • 12.30 uur – lunch
    • 13.30 uur – workshop “van dramadriehoek naar winnaarsdriehoek”
    • 15.30 uur – stellen van vragen
    • 16.00 uur – einde programma

    De kosten voor de workshop bedragen 175 euro persoon (vrijgesteld van BTW). Je krijgt gratis koffie/thee/water en lunch.