Op dinsdag 16 april heeft de Tweede Kamer een reeks aan moties aangenomen die aanzienlijke veranderingen zullen brengen in de wereld van online gokken.

 

Nipte meerderheid

Met een nipte meerderheid steunden de Kamerleden voorstellen van Michiel van Nispen, die onder meer pleitten voor een verbod op online gokreclame en een stop op online kansspelen met een hoog risico. Deze beslissingen zijn een belangrijke stap in de regulering van de online gokindustrie in Nederland.

De stemming vond plaats nadat vorige week 114 moties werden ingediend tijdens diverse debatten. Onder deze moties waren er 14 die voortkwamen uit het tweeminutendebat kansspelen. Opvallend genoeg werden maar liefst tien van deze moties aangenomen, wat aangeeft dat de Kamer vastberaden is om de goksector aan strengere regels te onderwerpen.

 

Opvallende besluiten

Een van de meest opvallende besluiten was het instellen van een verbod op online gokreclame, een stap die een grote impact zal hebben op de marketingstrategieën van gokbedrijven. Daarnaast stemden de Kamerleden voor een verbod op kansspelen die een aantoonbaar zeer hoog risico met zich meebrengen, in een poging om kwetsbare spelers te beschermen tegen mogelijke schade.

Een ander belangrijk punt dat werd aangenomen, is de verplichte BKR-check voor online casino’s. Dit is bedoeld om te voorkomen dat mensen met financiële problemen verder in de problemen komen door overmatig gokken.

 

Hoewel het merendeel van de moties met steun van de Kamer werd aangenomen, waren er enkele die niet op voldoende bijval konden rekenen. Een motie van Lilian Helder met betrekking tot de afdracht van goede doelen aan door deelnemers gekozen doelen werd kort voor de stemming aangehouden.

 

Deze recente ontwikkelingen laten hopelijk zien dat de Nederlandse overheid meer werk maakt van het reguleren van de online gokmarkt. Met de goedkeuring van deze moties wordt weer een klein stapje gezet naar een veiligere en meer verantwoorde gokomgeving voor spelers in Nederland.