Omgaan met verslaafde, hoe dat je dat?

Als naaste van een verslaafde is het belangrijk om te blijven zien dat de verslaafde zelf verantwoordelijk is voor zijn gedrag en dus ook voor de oplossing. Maar die verantwoordelijkheid neemt hij of zij liever niet. De verslaafde zoekt excuses voor zijn game- en/of gokgedrag en manipuleert jou. Jij moet begrip hebben voor het feit dat die ander wel “moet” gokken of gamen. Ook is een verslaafde altijd op zoek naar argumenten die zouden bewijzen dat het allemaal best meevalt. De verslaving wordt vaak ontkend, want dan hoeft diegene het ook niet op te lossen. Ga hier niet in mee.

Leven met een verslaafde in de directe omgeving is zwaar. Je wil de verslaafde helpen, maar hoe? Tot nu toe liepen jouw goedbedoelde pogingen op niets uit. Misschien maakten ze de situatie zelfs wel erger en zijn er regelmatig conflicten en ruzies. Het is volkomen logisch dat je soms boos wordt. De hulpeloosheid grijpt je naar de keel. Maar het werkt niet om verwijten te maken en ruzie te maken. Deze ruzie is mogelijk weer een perfecte aanleiding en argument om maar weer te gaan gokken.

Het vertrouwen in die ander kan ook flink beschadigd zijn. Je hebt goede gesprekken gehad, de verslaafde deed allerlei beloftes, maar helaas bleken die loos. Opnieuw zijn er leugens en bedrog. En dat doet zeer. Je voelt je machteloos en de situatie lijkt uitzichtloos. Toch kun je de verslaafde helpen. Maar wel op een andere manier dan je tot nu toe deed.

Laat reddergedrag los

De verslaafde gaat het gedrag pas veranderen als de ‘lijdensdruk’ onhoudbaar hoog is geworden. Iemand moet vaak eerst de bodem raken, voordat hij/zij echt gemotiveerd raakt om te stoppen met gokken of gamen. Als jij als naaste van de slaafde de problemen van die ander steeds weer oplost, kan deze lijdensdruk minder goed ontstaan. Wil je een verslaafde dus echt helpen, dan zul je afstand moeten nemen en die ander de kans geven om de eigen problemen op te lossen. Je hoeft de verslaafde niet los te laten, maar wel leren anders vast te houden. Leer om je reddersgedrag los te laten en grenzen te stellen.

Geef duidelijk grenzen aan

De verslaafde weet heel goed waar de grenzen liggen als je die duidelijk hebt aangegeven.

Hoe doe je dat? Door te vertellen wat je nog wilt en kunt accepteren en wat niet. Stel vervolgens ook duidelijke consequenties aan het overschrijden van de grenzen. Zeg dus bijvoorbeeld niet “Als je nog 1 keer gokt, dan is het klaar”, maar “Als jij nog 1 keer gokt, hoe klein het bedrag ook is, dan mag je hier niet meer wonen.” Dan is het voor die ander duidelijk wat je met klaar bedoelt.

Motiveer om hulp te zoeken

Op de eerste dag van onze behandeling starten wij bewust met een presentatie over Schuld en Schaamte. Een verslaafde voelt zich enorm schuldig en schaamt zich kapot. In onze behandeling werkt de cliënt aan het negatieve zelfbeeld om een terugval in de verslaving te voorkomen. Wat nodig is, is zelfvertrouwen. En het vertrouwen dat hij/zij een chronische ziekte heeft (de game- of gokverslaving), maar er voor het overige niets aan de hand is. Dat de naasten nog steeds steun willen bieden. Jij kunt hierbij helpen door te zeggen: “Ik wil niet langer leven met de consequenties van je gokgedrag en kies voor mezelf door afstand te nemen zolang je blijft gokken. Als je hulp gaat zoeken, dan ben ik er voor je en steun ik je hierbij.”

Hulp voor naasten: Familiegroep

Wij begrijpen hoeveel invloed verslaving op de hele omgeving van de verslaafde heeft. Helaas merk je vaak dat alle aandacht naar jouw verslaafde partner, ouder, kind of vriend(in) gaat. Je vergeet jezelf of anderen verliezen jouw behoeftes uit het oog. Je voelt je in de kou staan. Bij Hervitas doen wij het anders en bieden wij ook hulp voor naasten in ons behandelprogramma voor gokverslaving of gameverslaving.

Dit ga je leren

Wat jouw relatie met de verslaafde ook is, bij ons kunt je terecht voor hulp en steun. Iedere donderdagmiddag van 13:00-16:00 uur organiseren wij een familiegroep/omgevingsbijeenkomst voor onze cliënten en hun naasten. Samen bespreken we thema’s als vertrouwen, fases van herstel, de rol die ieder heeft en het maken van afspraken. Je krijgt kennis over hoe een verslaving eigenlijk ‘werkt’, hoe iemand door zijn/haar verslaving kan veranderen en waarom iemand zich op een bepaalde manier gedraagt. Wij leren je de ziekte van verslaving beter te begrijpen, hoe je jouw gevoelens en emoties beter kunt managen en hoe je duidelijke grenzen kunt stellen.

Fijn als naasten bij drie van deze bijeenkomsten aanwezig kunnen zijn. Lukt dat niet dan kun je er ook voor kiezen 1 of 2 middagen aanwezig te zijn. Herstellen doe je tenslotte niet alleen, maar samen.

Hervitas Voor de Huisarts

Extra tips omgaan met verslaafde

Wil je alvast meer lezen waar jij als naaste van een verslaafde iets aan kunt hebben? Kijk dan eens hier:

Meer weten of nog een vraag?

Helaas kunnen wij je als naaste niet op de hoogte houden van hoe het met de behandeling van jouw partner, vriend(in), familielid, ouder of kind gaat. Dit in verband met de privacyregels. Uiteraard kun je wel altijd contact met ons opnemen als je andere vragen hebt of advies wil. Wij staan voor je klaar.

Waarom Hervitas

Wachttijd gemiddeld 2 weken

Kleine groepen

Persoonlijke benadering

Onbeperkte nazorg

Vergoed uit basisverzekering

Vraag een intakegesprek aan

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen!

Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).    Hervitas Samen Sterk