Wat is een computerverslaving?
Onder een computerverslaving vallen een gameverslaving, een social media verslaving, een pornoverslaving en een chatverslaving. Er zijn ook mensen die een combinatie van deze verslavingen hebben. Ze gamen bijvoorbeeld veel maar zijn ook zeer actief op social media.
Op internet gokken gebeurt ook op de computer, maar dat is geen computerverslaving. Bij online gokken gaat het echt om het gokken en de computer is alleen maar een middel in plaats van een doel. Lees hier meer over online gokken.
Een computerverslaving hoeft niet per se alleen maar met desktopcomputers of laptops te maken te hebben. Ook smartphones en tablets vallen onder de groep ‘computers’ die problemen op kunnen leveren met een verslaving tot gevolg. Wat wel voor iedere vorm van computerverslaving geldt, is dat het aantal uren of dagen dat je per week op de computer besteedt niet bepaalt of je verslaafd bent. Het is belangrijker om te kijken naar de balans tussen je bezigheden op de computer en andere zaken. Als je de computer altijd boven al het andere verkiest is het verstandig om eens goed na te gaan of je misschien een probleem hebt. Of het nu je sociale leven is, je werk of school, huishoudelijke taken of andere hobby’s, het is belangrijk om te zorgen voor een goede balans.
Oorzaken en gevolgen van een computerverslaving
Bij alle zaken die onder een computerverslaving vallen, wordt het beloningscentrum in je hersenen op de een of andere manier geactiveerd. Of dat nu is omdat je een level omhoog gaat in een game of omdat je een reactie krijgt op social media of in een chatroom. Wanneer dat centrum geactiveerd wordt maken je hersenen een stof aan: dopamine. Die stof zorgt ervoor dat je je prettig voelt. Als het beloningscentrum vaker geactiveerd wordt maken je hersenen meer dopamine aan, maar je zult er dan ook steeds meer van nodig hebben om je nog prettig te blijven voelen. Sommige mensen worden hier afhankelijk van en zo ontstaat een verslaving.
Er kunnen verschillende achterliggende redenen zijn voor een computerverslaving. Sommige mensen gaan op de computer omdat ze op zoek zijn naar afleiding. Je kunt je dagelijkse zorgen, verantwoordelijkheden en stress even vergeten. Anderen zijn eenzaam en vinden via de computer gelijkgestemden of ze vinden het makkelijker om op die manier contacten met anderen te leggen. Het is altijd belangrijk om naar achterliggende problematiek te kijken, niet alleen naar de daadwerkelijke computerverslaving.
Gevolgen van een computerverslaving zijn soms vergaand. Als je je computer (of smartphone of tablet) belangrijker vindt dan alle andere zaken, komt al het andere onder druk te staan. Je sociale leven zal eronder gaan lijden omdat je liever online gaat dan offline met vrienden afspreekt. Gezamenlijke gebeurtenissen in het gezin of met je partner kosten je veel moeite omdat je eigenlijk achter je computer wil. Dat leidt tot irritaties of zelfs ruzie. Daarnaast ga je je werk of school verwaarlozen. Als je thuis werkt zul je dit afraffelen of zelfs helemaal niet meer doen, zodat je meer tijd hebt om aan je computer te besteden.
En doordat je tot diep in de nacht doorgaat bouw je een chronisch slaaptekort op. Ook wanneer je niet thuis bent, heeft dit effect op je werk of school. Als je gevaarlijk werk doet waarbij je goed op moet letten kan dit zelfs desastreus zijn, want doordat je een slaaptekort hebt en ook in gedachten vooral bij je computer bent zul je je niet meer goed kunnen concentreren.
Ook huishoudelijke taken en andere dagelijkse bezigheden worden verwaarloost wanneer je een computerverslaving hebt. Dat strekt zich uit tot het zorgen voor jezelf en je persoonlijke hygiëne. Om maar zo min mogelijk tijd aan andere dingen te besteden, maak je makkelijk (vaak ongezond) eten klaar of sla je maaltijden over. Samen met het slaaptekort en andere lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, rugklachten, rsi of geïrriteerde ogen, kan een computerverslaving zo een behoorlijke aanslag doen op je fysieke gezondheid.
Hulp voor een computerverslaving
Herken jij je in bovenstaande punten of wil je minderen met computeren voor het te laat is? En denk je dat je wel wat hulp kunt gebruiken? Je bent niet de enige. In veel verslavingsklinieken kom je echter tussen mensen met een alcohol- of drugsverslaving. Zij hebben veelal heel andere problematiek en de behandeling sluit waarschijnlijk niet goed aan bij een computerverslaving.
Bij Hervitas bieden we echter een uniek behandelprogramma. Dit is gericht op de drie M’s: mens, middel en milieu. We geloven dat deze onlosmakelijk met elkaar in verband staan en allemaal een bijdrage aan je verslaving leveren. Bij ‘mens’ kun je denken aan de factoren die ervoor zorgen dat je gevoeliger bent voor verslavingen, zoals het hebben van weinig zelfvertrouwen, last hebben van verlegenheid of het maar moeilijk kunnen controleren van je impulsen. Het ‘middel’ is je computer of smartphone. Die bieden onmiddellijke bevrediging voor menselijke behoeften als sociaal contact, erkenning en status. Daarnaast gebruiken mensen die computerverslaafd zijn, dit vaak als ontsnappingsmogelijkheid om niet aan hun dagelijkse problemen te denken. ‘Milieu’ heeft te maken met je omgeving. Zijn er alternatieven voor vermaak? Heb je te maken met (ongeschreven) regels over computergebruik die worden opgesteld door de maatschappij of je directe omgeving?
Door de behandeling op al deze drie aspecten te richten, helpt Hervitas mensen om hun leven weer op de rails te krijgen. Bezoek onze website en kijk wat we voor jou kunnen betekenen.