Waarom is gokken gevaarlijk?
Je raakt niet zomaar verslaafd aan gokken. Het begint vaak klein en onschuldig. Voor jou is het een fijne ontspanning of afleiding. Net zoals tv kijken of sporten dat kan zijn. Het verslavende element maakt gokken echter gevaarlijk. Je gaat steeds vaker naar het casino of bezoekt met grote regelmaat die gokwebsite. De bedragen die je erdoorheen jaagt lopen op.
Als je het gokken niet langer onder controle hebt en er afhankelijk van bent, kunnen er mentale problemen ontstaan. Je hebt last van sombere buien, je zelfvertrouwen daalt, je wordt achterdochtig en soms zelfs agressief. Dit is ook een van de aspecten waarom gokken gevaarlijk is. Interesse opbrengen voor werk, vrienden, familie en hobby’s wordt ook steeds lastiger. Ze leiden je alleen maar af van jouw doel: geld winnen. Kortom: je bent gokverslaafd en dit is gevaarlijk.
De risico’s van gokken op een rij
Als je gokken beperkt tot af en toe een spelletje als je je even wilt ontspannen of afleiding zoekt, is er weinig aan de hand. Het probleem is dat het vaak niet blijft bij dat ene spelletje in de week. De risico’s van gokken zijn groter dan je waarschijnlijk denkt. We noemen er een paar:
Geldproblemen
Je hebt een paar keer verloren en wil met die ene grote klapper het geld terugverdienen. Je blijft dus gokken waardoor je vaak alleen maar meer geld verliest. Soms zo veel dat je je hypotheek of huur niet meer kunt betalen.
Psychische problemen
Als je niet lekker in je vel zit en somber of angstig bent, voelt gokken in eerste instantie als een fijne afleiding. Helaas heeft het na verloop van tijd juist een versterkend effect en ga je je alleen maar slechter voelen. Je kunt dan psychische problemen ontwikkelen zoals een depressie of angststoornis.
Sociale problemen
Jouw gokgedrag kan je sociale leven onder druk zetten. Je krijgt conflicten met je partner, ouder(s) of vrienden. Je besteedt meer tijd aan je gokspelletjes dan aan je sociale relaties. Ook kan het voorkomen dat je conflicten krijgt over geld dat je van mensen geleend, maar nog steeds niet terugbetaald hebt.
Lichamelijke problemen
Als je veel gokt, kan het zijn dat je lichaam gaat protesteren.
Je zit uren achter je laptop of op je telefoon waardoor je last krijgt van hoofdpijn of pijn in je nek en schouders. Ook kun je door de stress maagpijn krijgen of slecht gaan slapen. Vaak krijg je last van meerdere klachten tegelijk en ga je je steeds slechter voelen.
Wanneer heb je een serieus gokprobleem?
Al deze risico’s van gokken kunnen ertoe leiden dat je een gokverslaving ontwikkelt. Iets wat je natuurlijk liever voorkomt. Maar hoe weet je nou of jouw symptomen echt duiden op een verslaving? Een gokverslaving herken je pas als je weet wat de signalen van een gokprobleem zijn. Herken jij je in deze signalen? Dan is het tijd voor actie!
Hulp zoeken: zelftest en behandeling
Heb je het vermoeden dat je een serieus gokprobleem hebt, dan is het verstandig om daar iets mee te doen. Op onze site kun je gratis en vrijblijvend een zelftest gokverslaving doen. Blijkt daaruit dat je grote kans op een gokverslaving hebt, dan kun je een advieswijzer aanvragen met daarin tips om te stoppen. Deze is ook gratis.
Heb je het idee dat je er zelf niet vanaf kunt komen, neem dan gerust contact met ons op. Dan plannen we een intake in voor een behandeling gokverslaving. Je krijgt dan drie weken groepstherapie waarin wij je helpen op weg naar herstel.
Waarom Hervitas
Wachttijd gemiddeld 1 week
Kleine groepen (max 5 personen)
Persoonlijke benadering
1 jaar nazorg
Vergoed uit basisverzekering
Vraag een intakegesprek aan
Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen!
Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).