Hoe herken je een gokprobleem bij je naaste?

Als je een gokverslaafde wil helpen, is het belangrijk te weten hoe je een gokverslaving kunt herkennen bij iemand in jouw omgeving. Op welke signalen moet je letten en wat moet je doen als je vermoedt dat er sprake is van een gokprobleem? Wij helpen je op weg!

Maak je je zorgen over jouw eigen gokgedrag? Ga dan naar de pagina ‘Zo herken je een gokverslaving’.

Een gokverslaving is moeilijk te herkennen

Een verslaafde kan een gokverslaving heel lang verborgen houden, waardoor het voor jou als vriend(in), familielid of partner moeilijk te herkennen is. Tegen de tijd dat het probleem boven water komt en jij het ontdekt, is er vaak al veel schade aangericht. Niet alleen financieel, maar ook relationeel. Als naaste weet of vermoed je vaak wel dat er iets aan de hand is, maar omdat het gokprobleem vaak onzichtbaar is, blijft het moeilijk te ontdekken.

De gokverslaafde heeft bovendien vaak een sterke neiging om alles te ontkennen. Gevoelens van schaamte, schuld en angst blokkeren de waarheid. De gokverslaafde weet dat zodra de verslaving aan het licht komt, er een grote kans is dat jij als naaste veel meer leugens ontdekt. Vaak heeft de verslaafde moeten liegen, bedriegen en manipuleren om de gokverslaving verborgen te houden.

Bepaal of er een gokprobleem is

Als vriend(in), familielid of partner weet je misschien niet of – en in welke mate – er sprake is van een gokprobleem of hoe lang het probleem al speelt. Je weet misschien wel van het gokken, maar bent er onzeker over of dit nu een écht gokprobleem is of niet. Die scheidslijn kan soms dun zijn.

Dit zijn 4 signalen waarmee je een gokverslaving kan herkennen

Signaal 1: afwezigheid

De persoon is vaak langere tijd onverklaarbaar afwezig. Bovendien gebeurt dit steeds vaker en vooral ook voor steeds langere perioden. Soms gokken mensen echter ook onder werktijd en dan is het erg lastig te ontdekken voor de privé-omgeving.

Signaal 2: obsessie met geld

De persoon is erg bezig met geld of mogelijkheden om aan geld te komen. Geld lenen van bekenden, een lening nemen bij een bank of geld apart houden om te kunnen gokken zijn hier voorbeelden van.

Signaal 3: emotionele instabiliteit

Als de persoon veel last heeft van stemmingswisselingen kan dit ook een signaal zijn. Een gokverslaafde kan sterk stemmingswisselingen laten zien afhankelijk van of er gewonnen is of juist veel verloren. Dat kan een flinke wissel trekken op de verslaafde zelf, maar zeker ook op de omgeving. Met name bij verlies of als er niet gegokt kan worden door geldgebrek kan de verslaafde boos, geïrriteerd en soms agressief worden.

Signaal 4: geheimen

De persoon doet geheimzinnig over alledaagse dingen, probeert zaken te verbergen. Met name zaken als afschriften, rekeningen, rekeningoverzichten etc. worden verborgen gehouden. Vaak is er ook irritatie merkbaar als er naar gevraagd wordt.

20 vragen om een gokverslaving te herkennen

Hier zijn een aantal waarschuwingssignalen die je kunt waarnemen bij iemand met een gokverslaving. Als je meer dan 7 keer “Ja” antwoordt dan is dit reden tot zorg.

 

  1. Zijn er vaak financiële problemen, zoals bijvoorbeeld incassobureaus aan de deur.
  2. Is jouw naaste vaak niet thuis voor langere perioden zonder verklaring.
  3. Heeft het werk van de persoon ooit geleden onder het gokken.
  4. Heb je het gevoel dat de persoon niet te vertrouwen is met geld.
  5. Belooft degene keer op keer niet meer te gokken, maar gaat toch door.
  6. Gokt de persoon soms langer dan hij/zij van plan was.
  7. Probeert de persoon meteen weer te gokken om de verliezen goed te maken of om nog meer te winnen.
  8. Gokt de persoon weleens om financiële problemen op te lossen.
  9. Leent de persoon weleens geld om te gokken of om gokschulden te betalen.
  10. Heeft de reputatie van de persoon te lijden gehad van het gokken.
  11. Verberg je weleens geld voor diegene.
  12. Heb je weleens zijn/haar gedrag gecontroleerd door zijn/haar agenda te controleren.
  13. Verberg je zijn/haar geld weleens.
  14. Heb je veranderingen in persoonlijkheid waargenomen.
  15. Liegt de persoon voortdurend over zijn/haar gokken.
  16. Gebruikt de persoon het opwekken van schuldgevoelens bij de ander om de verantwoordelijkheid af te schuiven.
  17. Probeer je rekening te houden met de stemming van de persoon om zijn/haar leven te controleren.
  18. Heeft de persoon af en toe zoveel last van schuldgevoelens of depressieve gevoelens van het gokken dat dit tot zelfbeschadiging kan leiden.
  19. Heb je weleens gedreigd het contact te verbreken vanwege het gokken.
  20. Heb je het gevoel dat jullie leven samen een nachtmerrie is.

Wat doe je als je een gokverslaafde signaleert?

Als je het idee hebt dat een naaste gokverslaafd is, probeer dit dan bespreekbaar te maken. Bedenk hierbij dat er heel veel schuld en schaamte is bij de gokverslaafde en het is dan ook zaak dat je dit open aangaat. Probeer niet te oordelen en bedenk dat een gokverslaving een ziekte is waar de verslaafde zelf ook veel last van heeft. Probeer de gokverslaafde over te halen om hulp voor de gokverslaving te zoeken.

Dat kan klein beginnen, bijvoorbeeld door die ander onze zelftest voor gokverslaving te laten doen. Deze is gratis en vrijblijvend. Blijkt daaruit dat er een grote kans is dat jouw naaste gokverslaafd is, dan kan diegene een advieswijzer aanvragen. Daarin geven wij tips om te stoppen. Ook deze is gratis. Lukt het jouw vriend(in), familielid of partner niet om te stoppen, vraag dan een intake aan voor onze dagbehandeling van 3 weken.

Ondersteuning voor jou als naaste

Bij Hervitas hebben wij niet alleen aandacht voor de gokverslaafde zelf, maar bieden wij ook hulp aan jou als naaste. Meer informatie hierover vind je op onze speciale pagina ‘Hulp voor naasten’.

Waarom Hervitas

Wachttijd gemiddeld 2 weken

Kleine groepen

Persoonlijke benadering

Onbeperkte nazorg

Vergoed uit basisverzekering

Vraag een intakegesprek aan

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen!

Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).











    Hervitas Samen Sterk