Dit zijn de symptomen wanneer je wilt afkicken van gokken

Wanneer je stopt met gokken, krijg je te maken met ontwenningsverschijnselen. Zowel jouw lichaam als hoofd reageren hierop. Het is dus goed om te weten wat de lichamelijke en mentale reacties zijn, zodat je daarop voorbereid bent. Met onze tips kom je deze lastige periode van afkicken door.

Afkicken van gokken: de lichamelijke reacties

Het eerste dat reageert op het stoppen met gokken is jouw lichaam. Want ook al heb je geen drugs in jouw lichaam gestopt, jouw lijf is gewend geraakt aan het gokken. Je krijgt dus last van ontwenningsverschijnselen als je stopt. Hoe kan dat? Tijdens het gokken wordt er adrenaline (geeft een kick) en endorfine (zorgt voor een prettig gevoel) in je lichaam aangemaakt. Je lichaam is gewend geraakt aan deze stoot hormonen en stelt zich daarop in. Als die hormonen plots niet meer aangemaakt worden, reageert je lijf daarop. Hoe?

Je krijgt onder andere last van:

  • Trillen
  • Zweten
  • Lichamelijke onrust
  • Slecht slapen
  • Darmproblemen
  • Maagproblemen
  • Hoofdpijn 

Hierna volgen meestal de mentale gevolgen:

Mentale ontwenningsverschijnselen van gokken

Als je stopt met gokken, kan dat ook een grote impact hebben op hoe je je voelt. Je lijf en hoofd reageren tenslotte op elkaar.
Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van:

  • Sombere gevoelens
  • Een depressie
  • Prikkelbaarheid of agressie
  • Angsten
  • Schuldgevoelens
  • Schaamte 

Ook kan het zijn dat negatieve emoties die je lange tijd kon verdoven/wegstoppen door te gokken, nu in alle hevigheid naar boven komen. Kortom: je gaat je de eerste tijd waarschijnlijk niet beter, maar juist slechter voelen.

Hoe lang duren afkickverschijnselen als je stopt met gokken? 

Het is belangrijk om jezelf te blijven voorhouden dat deze fase tijdelijk is. Ja, de afkickverschijnselen van gokken zijn heftig, maar ze zullen steeds minder worden. De eerste drie maanden zijn het lastigst. Eerst zullen de lichamelijke reacties verdwijnen en pas later de mentale reacties. Het kan zijn dat je daar uiteindelijk hulp voor nodig hebt. Zorg dat je die krijgt. Het gaat je helpen met herstellen.

Vier tips om het afkicken van gokken de baas te blijven

Wat kun je doen als je voelt dat de zin om te gokken weer de overhand lijkt te krijgen? Wij geven je tips om de eerste periode door te komen.

 

1. Praat erover

Niet altijd gemakkelijk, maar praten gaat je helpen. Of het nou met een goede vriend(in), familielid of een hulpverlener is. Dus voel je die drang? Pak die telefoon of ga bij iemand langs. 

 

2. Leid jezelf af

Wat waren de dingen waar je vroeger blij van werd, voordat de verslaving in je leven kwam? Wat deed je om te ontspannen? Pak die activiteiten weer op. Of het nou wandelen, sporten of een film pakken is.

 

3. Schrijf de voordelen op

Schrijf voor jezelf op waarom je bent gestopt. Wat gaat het jou brengen? Denk aan: het oplossen van je financiële problemen, een betere relatie met je partner, vrienden en familie, een gevoel van trots, etc. 

 

4. Mijd oude gokvrienden

Blijf weg van vrienden uit het gokwereldje waarin je zat. Hoe leuk het ook was samen, zij gaan je niet helpen met stoppen. Neem dus geen contact met ze op, maar stap naar mensen die je verder helpen.

Niet minderen, maar stoppen met gokken 

Om van je gokverslaving af te komen, moet je helemaal stoppen met gokken. Niet minderen, maar gewoon helemaal afkicken. En dat betekent dat je een pittige periode tegemoet gaat. Een periode waarin je last krijgt van de ontwenningsverschijnselen van gokken. 

Dat geldt niet alleen als je stopt met gokken, maar met elke verslaving. Zelfs als je stopt met het drinken van die 8 koppen koffie per dag of met sociale media, reageert je lichaam en hoofd daarop. Het is dus heel normaal en iedereen heeft er in meer of mindere mate last van. Ben je bang dat je het afkicken van gokken niet alleen afkunt? Schroom niet en zoek hulp. Bij Hervitas helpen wij je in drie weken stoppen met gokken.  Zo ziet onze behandeling eruit. Je kunt je meteen aanmelden. We hebben gemiddeld een wachttijd van slechts een week.

Waarom Hervitas

Wachttijd gemiddeld 1 week

Kleine groepen (max 5 personen)

Persoonlijke benadering

1 jaar nazorg

Vergoed uit basisverzekering

Vraag een intakegesprek aan

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen!

Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).











    Hervitas Samen Sterk