Afkicken van gokken, kan dat?

Ze zeggen weleens: eens een verslaafde altijd een verslaafde. Veel mensen vragen zich af of dat ook voor gokken geldt. Het korte antwoord is ja. Je blijft altijd gevoelig voor verslaving. Maar dat wil niet zeggen dat je niet kunt afkicken van gokken. In dit blog leggen we uit hoe dit werkt.

 

Bij een verslaving gaat het om twee dingen: controleverlies en afhankelijkheid. Als je gokverslaafd bent, dan MOET je gokken. Ook al wil je het eigenlijk niet, je doet het toch. Het lijkt alsof je geen controle meer over je eigen gedrag hebt. Je kunt niet zonder en je doet er alles aan om maar te kunnen gokken: liegen, bedriegen, manipuleren. Ook als dat grote gevolgen heeft voor de relaties met mensen om je heen, zoals je partner, ouders, vrienden en zelfs kinderen. Je verslaving heeft je compleet in de greep.

 

Vluchten uit de realiteit

Het gokken is ook een vlucht. Je hebt het nodig om een moment voor jezelf te pakken waar je kunt wegvluchten van iets. Dat gebeurt vaak zonder dat je je daarvan bewust bent. De pijn, het verdriet, het trauma, de angst, of wat het ook is, bestaat al lang. Je weet niet beter dan dat het er is. Om hiermee om te kunnen gaan, is het bijna noodzakelijk om hier af en toe van weg te vluchten. Het is jouw overlevingsmechanisme. Dit wegvluchten heb je voor jezelf gevonden in het gokken.
Mede hierdoor ontstaat de afhankelijkheid die uitgroet naar een verslaving. Op het moment dat je door je verslaving geld-, relatie- of werkgerelateerde problemen krijgt, wordt het een echt probleem.

 

Hoe werkt een verslaafd brein?

Even terug naar het controleverlies. Hoe kan het dat je geen controle meer over je eigen handelen hebt? Wat gebeurt er in je hoofd? We proberen het simpel uit te leggen. Jouw hersenen zijn een soort leermachine; alles wat je leert en ervaart, voedt deze machine. Door bepaalde handelingen of acties vaak te herhalen word je meer ervaren. Daarom ben je meestal ook niet meteen goed in nieuwe vaardigheden, zoals het leren van een taal of een muziekinstrument bespelen. Je moet oefenen.

 

Als je iets vaak doet, gaat je brein zich aanpassen door te veranderen. Het kan zelfs zo zijn dat de structuur van je hersenen verandert. Bij een gokverslaving zie je vaak dat in twee delen van de hersenen de structuur én grootte verandert: het deel waar je controle c.q. controleverlies zit en het deel waar je beloningscentrum zit. Op hersenscans zie je in deze delen vaak ook een veel hogere activiteit dan bij mensen die niet gokverslaafd zijn.

 

Je gedrag verandert

Doordat de structuur van je brein verandert, ga je vervolgens anders reageren. Prikkels, zoals geluid, beelden, gevoelens en geuren komen binnen in jouw veranderde brein waardoor je dingen anders ziet en ervaart. Als wat jij linkt aan gokken zal er voor jou extra uitspringen, waardoor je sneller verleid wordt om weer te gokken. Je belandt in een vicieuze cirkel waar je niet meer uit lijkt te kunnen komen.
Kan afkicken van gokken?
Als je dit zo leest, lijkt het alsof het een mission impossible is om af te kicken van gokken. Makkelijk gaat het inderdaad niet zijn. Terugvallen komen regelmatig voor bij mensen die van hun gokverslaving proberen af te komen. Er is dan ook maar 1 manier om af te kicken: helemaal stoppen met gokken. Niet een beetje, maar echt helemaal. Dat is pittig, maar het kan wel.

 

Afkickverschijnselen gokken

Zowel jouw hoofd als lichaam zijn gewend geraakt aan het gokken. Zodra je daarmee stopt, gaan ze protesteren: je krijgt afkickverschijnselen. Je kunt onder andere last krijgen van:

-Gejaagd gevoel
-Slapeloosheid
-Zweten
-Trillen
-Hoofdpijn
-Prikkelbaarheid
-Angst
-Somberheid
-Maag-darmproblemen

 

Het kost aardig wat doorzettingsvermogen om de eerste weken door te komen als je stopt met gokken.

 

Stoppen met gokken: tips en hulp

Heb je geen idee hoe je het stoppen met gokken überhaupt moet aanpakken? Lees dan onze pagina ‘Stoppen met gokken’. Daar vind je wat tips. Ook kun je daar lezen hoe wij je kunnen helpen als het je alleen niet lukt. Want onthoud: je hoeft het niet alleen te doen.

 

 

Waarom Hervitas

Wachttijd gemiddeld 1 week

Kleine groepen (max 5 personen)

Persoonlijke benadering

1 jaar nazorg

Vergoed uit basisverzekering

Vraag een intakegesprek aan

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen! Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).











    Hervitas Samen Sterk