Lootboxen in Games stimuleren Gokverslaving

 

Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat het kopen van lootboxen door kinderen het risico op gokverslaving vergroot. Lootboxen, die in veel videogames voorkomen, bevatten willekeurige virtuele items waarvoor spelers betalen zonder vooraf te weten wat ze zullen krijgen. Dit mechanisme lijkt sterk op gokken, wat zorgwekkend is, vooral voor kinderen en jongeren. Naar aanleiding van een onderzoek van Unicef hebben CDA-Kamerlid Harmen Krul en ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder Kamervragen gesteld over lootboxen in games. Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de 188.000 ondervraagde kinderen tussen de acht en twaalf jaar aankopen doet in games. De Kamerleden vragen zich nu af of er via de kansspelwetgeving een verbod geregeld kan worden.

 

Waarom lootboxen gokgedrag stimuleren:

1. Onvoorspelbaarheid en beloningsstructuur

De spanning van het “winnen” van een waardevol item in een lootbox werkt volgens dezelfde psychologische principes als gokken. De onvoorspelbaarheid zorgt voor een dopamineboost in de hersenen, vergelijkbaar met wat gokspelen veroorzaken.

 

2. Vroege blootstelling aan gokgedrag

Kinderen leren door lootboxen dat het uitgeven van geld aan kansspelen normaal is, wat hun houding ten opzichte van gokken in de toekomst kan beïnvloeden. Deze blootstelling kan hen later vatbaarder maken voor verslavingen.

 

3. Financiële en emotionele kosten

Kinderen die hun zakgeld of het geld van hun ouders besteden aan lootboxen, kunnen financiële problemen ervaren. Dit kan leiden tot compulsief gedrag, zoals steeds meer geld uitgeven om “beter” te worden in een spel of om te winnen.

 

4. Geringe regulering  

Hoewel lootboxen in sommige landen worden gereguleerd als kansspelen, is dit niet overal het geval. Hierdoor blijven ze toegankelijk voor kinderen zonder duidelijke waarschuwingen of beperkingen.

 

Uit verschillende studies blijkt een verband tussen lootboxen en problematisch gokgedrag. Onderzoek van universiteiten zoals York en Newcastle heeft aangetoond dat jongeren die regelmatig lootboxen kopen, vaker risicovol gokgedrag vertonen. Ook wordt benadrukt dat lootboxen de grens tussen gamen en gokken vervagen.

In sommige landen zoals België, worden lootboxen al als kansspelen beschouwd en zijn ze verboden of streng gereguleerd. 

Lootboxen mogen dan een populair onderdeel van moderne videogames zijn, maar hun potentieel schadelijke effecten op de lange termijn verdienen serieuze aandacht. Vroegtijdige interventie kan helpen om de kans op gokverslaving bij kinderen en jongeren te verminderen.

Wil je meer weten over verantwoord gokken of hulp bij gokproblemen? Neem dan contact op met Hervitas, de gespecialiseerde gokverslavingskliniek in Nederland.

 

#OnlineGokken #Gokwetgeving #Verslavingszorg #VerantwoordGokken #WetKoa

Waarom Hervitas

Wachttijd gemiddeld 2 weken

Kleine groepen

Persoonlijke benadering

Onbeperkte nazorg

Vergoed uit basisverzekering

Vraag een intakegesprek aan

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen! Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).











    Hervitas Samen Sterk