Stoppen met gokken? Met deze tips gaat het je lukken

Vind je het genoeg en wil je stoppen met gokken? Door dit blog met tips te openen heb je de eerste stap al gezet. We leggen je uit hoe je jouw gokverslaving een halt toe roept en het volhoudt.

 

Tips – Stoppen met gokken

Zeg jij ook tegen jezelf: ‘ik wil stoppen met gokken’? Dan zijn de onderstaande tips om te stoppen met gokken voor jou:

 • Neem afscheid van de vrienden in de gokwereld en zoek mensen op die jou steunen
 • Betrek je familie, vrienden of partner bij jouw keuze om te stoppen met gokken
 • Meld je aan voor een behandeling gokverslaving
 • Bedenk alternatieve activiteiten (sporten, wandelen, vrienden opzoeken etc), wanneer je de drang voelt om te gokken
 • Bel een vertrouwenspersoon op als je op het punt staat weer de fout in te gaan

Stoppen met gokken gaat niet makkelijk zijn. Vooral de eerste tijd zul je last krijgen van allerlei nare lichamelijke en geestelijke afkickverschijnselen. Net zoals bij een drugs- of alcoholverslaving reageert jouw lichaam op de onthouding. En dat is geen pretje. Wees daar dus op voorbereid en volg de tips om te stoppen met gokken

En de belangrijkste: onthoud dat stoppen een proces is. Je herstel zal met hobbels gaan. Dat hoort erbij. Probeer vol te houden en zorg dat je een terugvalpreventieplan maakt voor jezelf. Schroom niet om hulp te vragen. Aan een speciale afkickkliniek zoals Hervitas, aan familie en/of vrienden. Samen kom je verder.

 

Niet minderen met gokken, maar stoppen is onze tip

In dit blog helpen we je verder op weg met praktische tips om te stoppen met gokken. Want dat is wat er moet gebeuren om van een gokverslaving af te komen. Je moet stoppen. Niet een beetje, maar helemaal. Je zult namelijk altijd een verslaafde blijven. Je breinstructuur is veranderd en de enige manier om ‘clean’ te blijven is om niet meer naar het casino of die online goksite te gaan. Maar hoe krijg je dit voor elkaar?

 

De voordelen van gokken

Dit klinkt misschien gek, maar voordat je iets aan je gokverslaving gaat doen, kan het nuttig zijn om voor jezelf eens op te schrijven want het gokken jou brengt. Want je doet het niet voor niets. En er is ook een reden waarom je het maar blijft doen. Dus pak een vel papier of een notitieboek en maak een lijst met de voordelen van gokken. Wat voorbeelden om je op weg te helpen:

 

 • Het zorgt ervoor dat ik mijn problemen even vergeet
 • Ik krijg er een kick of adrenalineboost van
 • Als ik me verveel, heb ik wat te doen
 • Het maakt me ontspannen
 • Als ik geld win, kan ik mijn schulden aflossen
 • Ik heb hierdoor een sociaal netwerk van mensen met dezelfde interesse

 

Als je dit lijstje af hebt, maak je nog een lijst. Maar dan met de nadelen.

De nadelen van gokken

Je wilt vast niet voor niets stoppen met gokken. Naast alle voordelen, heeft het je namelijk ook in de problemen gebracht. Je maakt dus ook een lijst met de nadelen die gokken voor jou heeft. Denk aan:

 

 • Ik heb er schulden door gemaakt
 • Mijn prestaties op het werk of opleiding gaan achteruit
 • Ik ben familie en vrienden kwijtgeraakt
 • Het maakt dat ik me slecht voel over mezelf
 • Ik heb vaak ruzie met mijn partner over het gokken

 

Schrijf gewoon alles op wat er in je opkomt totdat je geen ideeën meer hebt. Leg de lijstjes naast elkaar en ga voor jezelf na of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Bedenk vervolgens hoe je leven er uit zou zien zonder als je zou stoppen met gokken. Hoe is de relatie met je partner? Wat doe je met het geld dat je overhebt, misschien die ene hobby waar je nu geen geld voor hebt? Wat voor werk doe je? Hoe voel je je? Neem voor jezelf het besluit dat je naar dit leven gaat toewerken.

Hoe je ook op dit blog terecht bent gekomen, door zelf te googelen, omdat iemand het doorstuurde of omdat je hem voorbij zag komen op sociale media, het stoppen met gokken is nu in ieder geval iets dichterbij. Je bent namelijk al zover dat je inziet dat je een probleem hebt en gokverslaafd bent of hard op weg bent dat te worden. En daar begint het allemaal mee. Gokken kan gevaarlijk zijn, lees hier waarom gokken gevaarlijk is.

Waarom Hervitas

Wachttijd gemiddeld 1 week

Kleine groepen (max 5 personen)

Persoonlijke benadering

1 jaar nazorg

Vergoed uit basisverzekering

Vraag een intakegesprek aan

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen! Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).


  Hervitas Samen Sterk