Wat zijn de afkickverschijnselen van gamen en hoe ga je ermee om?
Je weet het zeker: je bent er klaar mee. Je wil niet langer dat gamen jouw leven beheerst. Als je stopt met een verslaving, gaat dat niet zonder slag of stoot. Dat geldt ook voor het stoppen met spelletjes spelen. Je krijgt te maken met afkickverschijnselen van gamen. Met welke afkickverschijnselen moet je rekening houden en hoe ga je ermee om? Wij geven praktische tips.
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: er is maar éen manier om van een gameverslaving af te komen en dat is helemaal stoppen met gamen. Een beetje gamen werkt helaas niet als je eenmaal verslaafd bent geweest. Dat geldt voor alle verslavingen, dus ook voor gamen. De tijd die komen gaat, zal dus niet per se makkelijk zijn. Je gaat last krijgen van de afkickverschijnselen van gamen. Waar moet je op voorbereid zijn?
Afkickverschijnselen stoppen met gamen
Natuurlijk reageert ieder mens anders op het stoppen met een verslaving, maar het is wel goed te weten met welke afkickverschijnselen je te maken krijgt als je stopt met gamen. Je kunt zowel lichamelijke als mentale reacties krijgen. Over het algemeen reageert jouw lijf als eerste op het feit dat je niet meer gamet.
Lichamelijke afkickverschijnselen
Of je nou verslaafd bent aan alcohol of gamen, jouw lichaam is gewend geraakt aan het vele gamen. Er wordt constant adrenaline en endorfine aangemaakt, twee stoffen die je respectievelijk een kick en prettig gevoel geven. Als je stopt met gamen, stopt ook de aanmaak van deze hormonen. En jouw lijf reageert daarop.
Je kunt last krijgen van:
- Hoofdpijn
- Gejaagd gevoel
- Slapeloosheid
- Zweten
- Trillen
- Darmproblemen
- Maagproblemen
Helaas ben je er dan nog niet. Want niet alleen je lijf reageert op het stoppen, je hoofd even later ook.
Mentale afkickverschijnselen
Vaak zijn de mentale afkickerschijnselen van het stoppen met gamen lastiger dan de lichamelijke. Die laatste verdwijnen op den duur, terwijl de mentale ontwenningsverschijnselen langer kunnen duren. Je kunt denken aan:
- Prikkelbaar of agressief zijn
- Je angstig voelen
- Sombere gevoelens hebben
- Last van schuld en schaamte
- Het ontwikkelen van een depressie
Waar je ook rekening mee moet houden is dat er opeens negatieve emoties naar boven komen. Emoties die je lange tijd kon verstoppen door overmatig te gamen.
Al met al is het stoppen met gamen niet makkelijk, maar zeker niet onmogelijk. Als je maar goed voorbereid bent op wat er komen gaat. Goed dus dat je dit blog leest.
Omgaan met afkickverschijnselen gamen
Het belangrijkste waar je jezelf elke dag aan kunt herinneren is dat alles wat je voelt, tijdelijk is. Het is op dit moment harstikke zwaar, maar de ontwenningsverschijnselen gaan afnemen. Bij de mentale duurt dat wat langer dan bij de lichamelijke. Hoe kom je deze lastige periode door? Wij geven je praktische tips.
Zorg voor afleiding
Het klinkt afgezaagd, maar het zoeken van afleiding helpt. Wat vind jij leuk om te doen? Waarvan kom je in een flow en vergeet je even alles om je heen? Waar ontspan jij van? Dat kan voor iedereen wat anders zijn. Denk aan creatieve dingen zoals tekenen of schilderen, maar ook sporten, fietsen, wandelen of leuke dingen doen met vrienden (en dan niet gamen natuurlijk).
Neem mensen in vertrouwen
Hoe lastig het ook kan zijn, probeer een paar mensen in vertrouwen te nemen en te praten over hoe het nu met je gaat. Van welke afkickverschijnselen van het gamen heb je last, waar ben je bang voor etc. Het maakt niet uit of het een familielid, vriendin of hulpverlener is. Je hoeft er niet alleen voor te staan.
Verbreek het contact met oude gamevrienden
Dit kan ontzettend lastig zijn, want je hebt ongetwijfeld leuke tijden gehad met jouw gamevrienden. Maar als zij nog helemaal in de gamewereld zitten en jou kunnen verleiden weer een spelletje te spelen, zijn het niet de juiste mensen voor jou. Zoek mensen op die jou vooruit helpen.
Noteer wat stoppen je oplevert
Als je dingen opschrijft, blijven ze beter hangen en kun je het ook beter voelen. Noteer dus voor jezelf wat de reden is dat je wil stoppen met gamen. Wat levert het jou op? Een eind aan de financiële zorgen, je opleiding weer oppakken, een fijnere relatie met je partner, familie en vrienden etc.
Houd vol
Over het algemeen zijn de eerste drie maanden het lastigst. Maar ook daarna kun je nog moeilijke momenten hebben. Zeker als er iets in je leven gebeurt waarvan je van slag raakt. Het eerste jaar loop je het meeste risico op een terugval. Zorg dus dat je voor jezelf een soort terugvalpreventieplan maakt dat houvast biedt als het even niet zo lekker gaat.
Roep professionele hulp in
Heb je het gevoel dat het je alleen niet gaat lukken? Schakel dan professionele hulp in. Bij Hervitas bieden wij een afkickprogramma van 3 weken aan waarbij we jou helpen stoppen met gamen. Je kunt je meteen aanmelden. Onze gemiddelde wachttijd is slechts een week.
Veel succes!