Cliënten aan het woord: hoe was de eerste week van hun behandeling tegen gokverslaving?

Net zoals veel anderen, vraag jij je misschien af hoe ons behandelprogramma voor jouw gok- of gameverslaving eruitziet. Hoe gaat het eraan toe tijdens die drie weken? Wat kan ik verwachten? In dit blog vertellen vier verschillende cliënten, die nu met de achtste behandeldag bezig zijn, over hun ervaringen tot nu toe.

 

Wat waren jouw verwachtingen bij de eerste dag en hoe heb je deze uiteindelijk ervaren?

René: “Ik wilde er zo blanco mogelijk in gaan, maar had wel gezonde zenuwen. Je voelt je toch wat onzeker bij nieuwe mensen. Om je dan open te stellen is lastig, maar ik merk dat ik nu mezelf weer begin te worden. Het is een hechte groep en dat is heel fijn.

Jeroen: “Ik had van de psychiater gehoord dat het heel heftig zou zijn, maar voor mij viel dat eigenlijk best mee de eerste week. Hiervoor heb ik andere therapieën gedaan. Wat ik prettig vind is dat de sfeer hier heel open is en dat we een leuke groep hebben.

Gerard: “Ik wist niet dat alles in de groep zou zijn. Maar dat is achteraf juist fijn, omdat de anderen heel open zijn.”

Kristel: “Ik wachtte niet dat we zo snel de diepte in zouden gaan, maar dacht dat het meer een kennismaking en uitleg over de therapie zou zijn. Het verbaasde mij dat iedereen al vrij snel zijn verhaal op tafel legde, waardoor het al snel vertrouwd en veilig voelde.”

 

Hoe zou je de inhoud van de behandeling voor gokverslaving omschrijven aan anderen?

René: “De hulp bij gokverslaving is super, vooral hoe diep de hulpverleners ingaan op het gokken en wat erachter zit. In vergelijking met andere behandelingen voor gokverslaving die ik tot nu toe heb gehad, graven jullie dieper. Voor jezelf is dit soms wel confronterend, maar het geeft je nieuwe inzichten.

Jeroen: “Je gaat naar jezelf kijken, wat is de oorzaak dat ik gok?”

Gerard: “Het is vrij intens en ook emotioneel, zoals gisteren met de schadebrieven. Wat ik heel fijn vind is de erkenning die je bij elkaar vindt. Je bent niet de enige met dit probleem en zo heeft het voor mij wel heel lang gevoeld.”

Kristel: “Zelf ben ik wel van de theorie en ik vind het fijn dat er tussendoor presentaties zijn over de achterliggende theorieën. Daarnaast gaat het niet alleen om je gokverslaving, maar ook waar het bij jou vandaan komt. En je krijgt de ruimte om jouw verhaal te vertellen, naast de problemen van de gokverslaving.”

 

Heb je naast de therapie nog andere verplichtingen en hoe gaat dat samen met de behandeling?

René: “Naast Hervitas heb ik in principe geen verplichtingen, wel is er contact met een andere GGZ-instelling over een andere therapie, maar dit staat op pauze.”

Jeroen: “Ik heb kinderen waar mijn vriendin nu gelukkig voor zorgt, verder heb ik voor nu alles laten vallen. De eerste week had ik misschien nog iets ernaast kunnen doen, maar vooral in week twee is het voor mij zwaar geworden.”

Gerard: “Op werk heb ik vrij genomen en voetbal heeft nu winterstop. Verder heb ik geen verplichtingen, dus ik kan mij deze drie weken volledig hier op focussen en dat is fijn.”

Kristel: “Ik heb mij ziekgemeld op het werk, maar daarnaast heb ik nog mijn gezin. Ik merk dat ik wel heel moe ben als ik thuiskom, maar ik vind het fijn om thuis te zijn met de mensen om wie ik geef. Mijn rugzak (met problemen) wordt door therapie steeds lichter en uiteindelijk kan ik thuis meer genieten van de momenten daar. Ik geef nog wel sportles, maar daar krijg ik juist energie van.”

 

Wat vind je het lastigste van de therapie tot nu toe?

René: “Jezelf open en bloot geven en ook zien hoe mijn persoonlijke thema bij de groepsgenoten (niet) speelt.”

Jeroen: “De therapie gaat maar door en door, ik heb geen rustmoment gevonden in het weekend. Ook toen ik eenmaal thuis was, merkte ik nog dat ik in gedachten bezig was met de therapie. Het is heel veel, maar tegelijkertijd is dat ook de kracht van deze behandeling; je gaat echt diep in op je gokverslaving.”

Gerard: Je moet heel erg naar jezelf kijken en voor jezelf zorgen, terwijl ik juist vaak met anderen bezig ben. Dat loslaten is lastig. Daarnaast is het een vol programma en valt er veel te bespreken. Een extra week was misschien fijn geweest.”

Kristel: “Het diep bij jezelf naar binnen gaan en echt kijken naar waar komt mijn verslaving vandaan, hoe heb ik dingen verwerkt? Daarnaast is de groep heel positief, maar ik merk aan mijzelf dat ik er last van kan hebben als iemand zich niet volledig inzet.”

Wat is het meest onverwachte van de behandeling?

René: “Dan kom ik toch terug op het graven, waar komt een verslaving vandaan? Ik heb nooit zo nagedacht over wat nu echt de kern van het probleem is.”

Jeroen: “Dat de interactie met de groep mij zo beïnvloedt; ik wist vooraf al wel dat ik moeite heb met bepaalde dingen loslaten. Door de groep merk ik dit onderliggende thema extra, waardoor ik mezelf uiteindelijk nog beter leer kennen.”

Gerard: “Naast dat we veel in de groep werken, waren voor mij de schadebrieven ook onverwacht. Ze waren emotioneel intens, maar uiteindelijk zijn ze heel helpend voor mij.”

Kristel: “Dat ik mijzelf heel snel heb uitgesproken; ik had niet verwacht zo snel te vertellen over wat er is gebeurd allemaal. Ik ben altijd heel gesloten, maar hier voelde het gewoon goed en op dag twee durfde ik al dingen te vertellen die ik niet had verwacht ooit te zeggen.”

 

Behandeling gokverslaving ervaringen

 

Hoe zou je de eerste week omschrijven en wat verwacht je van de rest van de behandeling?

René: “Best zwaar. Je merkt dat je fysiek en lichamelijk uitgeput raakt, maar door je open en bloot te geven krijg je meer inzicht. Ik voel me nu positiever over de toekomst.”

Jeroen: “De eerste week was prettig en ik heb nog meer over mezelf geleerd. Het begin van de tweede week en de interactie in de groep maakt het zwaarder. Voor de rest van de behandeling verwacht ik ook nog flink aan de bak te moeten.”

Gerard: “De eerste dag was aftasten, het is nieuw en spannend. Maar omdat de anderen open zijn, ga je zelf ook meer vertellen en dat is heel fijn geweest. De eerste week ging heel snel voorbij. Samen de week afsluiten was mooi.”

Kristel: “De eerste week heb ik als heel goed en fijn ervaren. Natuurlijk was het wel heel zwaar, maar het heeft me al snel iets positiefs gebracht. Je sleept niet meer de hele tijd je rugzak met problemen mee. Het is heel dubbel; het is zwaar maar, tegelijkertijd geeft het je heel veel.”

 

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die overwegen om in behandeling te komen?

René: “Ga het zeker doen, niet bij de pakken neerzitten. Hervitas gaat de diepte in en je leert jezelf heel erg kennen.”

Jeroen: “Als je er echt klaar voor bent, dan is dit een therapie die je verder helpt. Je moet er wel echt zelf achter staan en heel eerlijk naar jezelf zijn.”

Gerard: “Ik zou het altijd adviseren. Ik dacht altijd; wat gaat mij nog helpen? Praatgroepen of psychologen waren niks voor mij. Ik heb me daarin vergist. De groep helpt je om jezelf veilig en begrepen te voelen. Je gaat hier echt het probleem zoeken; waarom gok ik?”

Kristel: “Je moet het doen als jíj het wil, als je echt wil stoppen met je verslaving en het niet doet voor anderen. Als je het zelf écht wil, dan moet je ervoor gaan en niet bang zijn voor wat je verwacht. Laat al je verwachtingen los en zet je volledig in.”

Nieuw: E-healthmodule

Vanaf het nieuwe jaar werkt Hervitas ook met een E-healthmodule voor gokverslaving en gameverslaving, als aanvulling op het behandeltraject. Heb jij zelf een probleem met gokken of gamen en wil jij hierbij geholpen worden? Vraag dan hier een  intakegesprek aan.

 

Waarom Hervitas

Wachttijd gemiddeld 1 week

Kleine groepen (max 5 personen)

Persoonlijke benadering

1 jaar nazorg

Vergoed uit basisverzekering

Vraag een intakegesprek aan

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen! Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).











    Hervitas Samen Sterk