De ‘vervuiler’ betaald!

Volgens Fred Steutel, directeur van gokverslavingskliniek Hervitas, mag de maatschappij niet opdraaien voor de kosten die worden gemaakt voor de behandeling van gokverslaafden. ‘De vervuiler moet gaan betalen voor de ­verslavingszorg. De aanbieders maken allemaal ongelooflijke winsten. Als wij kunnen aantonen – en dat kunnen we – dat een aanbieder niet aan zijn zorgplicht heeft voldaan, sturen we de factuur liever naar het gokbedrijf dan naar de verzekeraar.’

‘Met de start van de nieuwe Koa-wetgeving melden zich veel meer jonge gokverslaafden bij Hervitas. Niet zelden met aanzienlijke schulden. Een client van 26 jaar met een schuldenstaat van € 50.000,= is helaas geen uitzondering. Wij vragen ons hierbij af, hoe kan dat eigenlijk.

Alle legale aanbieders van gokspellen hebben een vergunning gekregen waar stringente eisen zijn gesteld aan de zorgplicht en het preventiebeleid. Deze zorgplicht en preventiebeleid moeten ervoor zorgen dat deze calamiteiten niet kunnen ontstaan. Wanneer wij cliënten vragen of ze deze zorgplicht en preventiebeleid ook hebben ervaren, horen wij vaak, neen!

 

Een jonge cliënt gaat, mogelijk onder invloed van de stortvloed aan reclames, steeds intensiever gokken en vergokt uiteindelijk in een aantal maanden tijd € 50.000,=. Dit spelgedrag is natuurlijk zeer opvallend en daardoor goed waarneembaar voor de aanbieder van gokspellen. Toch wordt de zorgplicht en het preventiebeleid niet gevolgd en wordt er geen contact opgenomen met de client. Ook de Kans Spel Autoriteit ziet dit en geeft aan dat niet iedere gokspelaanbieder even zorgvuldig de zorgplicht uitvoert.

 

Mogelijk ligt een verklaring in het feit dat onderzoek in Engeland heeft aangetoond dat 5% van de spelers goed zijn voor 60% van de omzet van een gokspelaanbieder. Hoe groter het gokprobleem, des te groter de winst voor de gokspelaanbieder. Er is dus een incentive voor de gokspelaanbieder om ‘probleemspelers’ door te laten spelen. Het zijn de kippen met de gouden eieren,  met alle gevolgen van dien.

 

Hervitas vindt dat dit moet stoppen. Het kan niet zo zijn dat de gokindustrie gigantische omzet en winststijgingen laten zien (soms meer dan 100%) en vervolgens de maatschappij via het zorgpremiestelsel moet gaan betalen voor de behandeling van gokverslaving. Wanneer we stellen dat er 10.000 gokverslaafden zijn en de verschillende behandelingen (een behandeling is niet altijd voldoende) gemiddeld € 10.000,= kost, dan hebben we het over een kostenpost voor de maatschappij van € 100.000.000,=’

 

Naar aanleiding van het recente interview met Elsevier Weekblad (nummer 17) heeft Hervitas inmiddels al een positief gesprek gevoerd met een zorgverzekeraar en is de KSA uitgenodigd deel te gaan nemen. Het idee is dat de KSA haar toezichthoudende taak gaat uitbreiden en er een specifiek fonds wordt opgezet.  Doordat een gokker altijd een voorkeur spelaanbieder heeft, is middels pintransacties, creditcardbetaling goed een case op te stellen en de verantwoordelijke gokspelaanbieder duidelijk zichtbaar wat een groot voordeel is ten opzichte van veel andere verslavingen.

 

Wanneer een gokverslaafde zijn case feitelijk kan aantonen moet de vervuiler, de aanbieder van het gokspel, gaan betalen voor de behandeling van de gokverslaving. Mogelijk komt hiermee financiële tegendruk en wordt de incentive om probleemspelers te laten door spelen veel minder.

 

 

Waarom Hervitas

Wachttijd gemiddeld 1 week

Kleine groepen (max 5 personen)

Persoonlijke benadering

1 jaar nazorg

Vergoed uit basisverzekering

Vraag een intakegesprek aan

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen! Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).    Hervitas Samen Sterk