Online gokken: hoe ga je daar verantwoord mee om?

Sinds eind vorig jaar is online gokken, oftewel online kansspelen, legaal in Nederland. Ben je bang te veel te gaan spelen,  om verslaafd te raken of  is je partner naar jouw idee te veel aan het gokken en ben je op zoek naar tips om dit te voorkomen? In dit blog helpen we je op weg.

 

Het zal je niet ontgaan zijn: bij ongeveer 10 Nederlandse casino’s kun je tegenwoordig legaal online gokken. De reclames vliegen je om de oren, of het nou op sociale media, tv of radio is.
Helaas blijken de wettelijke bepalingen onvoldoend te werken. Inmiddels heeft de Kans Spel Autoriteit (KSA) al 3 aanbieders een officiële waarschuwing gegeven. 7 andere aanbieders moeten ook maatregelen treffen. Dit is niet voor niets.
De meeste mensen kunnen gelukkig prima maat houden en zullen niet snel verslaafd raken. Maar wellicht merk jij bij jezelf dat je toch wat verslavingsgevoelig bent. Goed dat je je hiervan bewust bent en op zoek bent gegaan naar tips om verantwoord met online kansspelen om te gaan. Wij geven je praktische tips die je meteen in de praktijk kunt toepassen.

 

Tips bij online gokken

Hervitas is een verslavingsinstelling, helemaal gespecialiseerd in het behandelen van (online)gokverslaving. Wij hebben veel kennis over hoe een gokverslaving werkt. Hoe deze kan ontstaan en waardoor deze kan uitgroeien. Onderstaande tips zijn volgens ons verstandig om toe te passen als je een gokverslaving wil voorkomen.

 

1. Maximale tijd afspreken

Spreek met jezelf een maximale tijd af dat je een online kansspel mag spelen. Denk bijvoorbeeld aan een uurtje. Volgens experts is 3 uur schermtijd per dag ongeveer de maximale gezonde beeldschermtijd per dag. Daaronder valt dus ook tv kijken en op je telefoon zitten. Als je op 4 tot 5 uur per dag schermtijd zit, wordt dat als niet “normaal” gezien door de deskundigen.

 

2. Gebruik een wekker

Merk je dat het lastig is om je aan de afgesproken tijd te houden en vergeet je de tijd tijdens het spelen? Zet dan een wekker. Dit kan ook gewoon je mobiele telefoon zijn. Extra tip: hang een briefje op met een tekst die je motiveert om op tijd te stoppen. Hou je dan ook aan je eigen afspraak.

 

3. Deel je afspraak met anderen

Het kan ook helpen om de afspraak die je met jezelf hebt gemaakt te delen met je partner, vrienden of familie. Heb je onvoldoende discipline om zelf te stoppen als de wekker gaat, doe dit dan zeker. Het interne stemmetje dat tegen je praat en je probeert over te halen om door te spelen, is vaak zeer krachtig. Laat je helpen en steunen.

 

4. Zeg geen activiteiten af

Heb je een sociale afspraak of bijvoorbeeld een les in de sportschool gereserveerd? Zeg deze niet af om online te gaan gokken of om door te kunnen blijven gokken. Zorg dat het gokken geen vervanging wordt van belangrijke en gezonde dingen in het leven. Zie het slechts als een leuke aanvulling.

 

5. Gok niet ‘s nachts

Probeer zo veel mogelijk overdag/in de avond te spelen. Middenin de nacht online gokken is niet verstandig. Het gaat ten koste van je nachtrust, waardoor je je overdag minder goed kunt concentreren op je opleiding of werk. Hoe meer je last hebt van vermoeidheid, hoe lastiger het wordt om jezelf af te remmen.

 

Stoppen met online gokken?

Merk je aan jezelf dat bovenstaande tips niet zijn vol te houden? Dan ben je wellicht al een verslaving aan het ontwikkelen. Het is dan beter om helemaal te stoppen met gokken. Bij een verslaving werkt het helaas zo dat minderen niet helpt. Wil je echt van je verslaving afkomen, dan zul je moeten stoppen. Tip: schrijf je in bij Cruks en laat je accounts blokkeren.

 

EXTRA LEESTIP: Blog ‘Ben jij gevoelig voor kansspelverslaving? Wij zetten 7 signalen op een rij’

 

Hulp bij online gokken

Als het je niet lukt om alleen te stoppen, zoek dan hulp van een expert. Bij Hervitas kun je hulp krijgen bij een verslaving aan online gokken. Tijdens onze behandeling van 3 weken, ga je op zoek naar het waarom van jouw verslaving. Je leert om op een gezondere manier om te gaan met uitdagingen en problemen in je leven. Onze gemiddelde wachttijd is slechts een week.

 

Waarom Hervitas

Wachttijd gemiddeld 1 week

Kleine groepen (max 5 personen)

Persoonlijke benadering

1 jaar nazorg

Vergoed uit basisverzekering

Vraag een intakegesprek aan

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen! Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).    Hervitas Samen Sterk