Onze behandeling voor je game- of gokverslaving in een notendop: hoe werkt het?

Maar liefst 80% van de cliënten die een behandeling bij Hervitas heeft gehad, is gestopt met gokken of gamen. In dit blog vertellen we je stap voor stap hoe onze succesvolle game- en gokverslaving behandeling in elkaar zit: van intake tot nazorg.

 

Bij de meeste verslavingsinstellingen zit je samen met mensen met allerlei verschillende verslavingen: gokken, alcohol, drugs, seks etc. Hervitas heeft er bewust voor gekozen om alleen hulp te bieden aan mensen met een game- of gokverslaving. Waarom? Omdat jij op die manier zoveel mogelijk herkenning en erkenning vindt bij je groepsleden. En wij kunnen meer specialistische hulp bieden. Win-win dus. Ook houden wij onze groepen bewust klein: maximaal 5 a 6 personen. Zo leer je elkaar goed kennen is en voel je je sneller veilig en op je gemak. Daarnaast hebben we op die manier de ruimte om op individueel niveau aanpassingen te doen. Dat komt de behandeling ten goede.

 

De behandeling bij Hervitas stap voor stap

1. Start

Je meldt je aan via website door het invullen van het aanvraagformulier: “vraag een intakegesprek aan”. Hervitas neemt contact met je op en bespreekt de situatie. Bijvoorbeeld: heb je al een verwijsbrief van je huisarts gekregen?

 

2. Verwijsbrief

Zodra wij de verwijsbrief van je huisarts hebben ontvangen, plannen wij snel (na ongeveer 1 week) een intakegesprek in en reserveren we een plek in de eerstvolgende behandeling zodat je geen last hebt van wachttijden.

 

3. Intake

Het intakegesprek met een van onze artsen en een therapeut duurt meestal ruim 1,5 uur. Het wordt afgesloten met het bespreken en ondertekenen van het behandelplan en de intensieve (ambulante)behandeling: in totaal 3 weken, gedurende 5 dagen per week. Je zit hier niet intern en kunt na de dagelijkse sessie weer gewoon naar huis.

 

4. Behandeling

Je behandeling start op maandagochtend in Zeist met onder andere een kennismaking en het bespreken van het werkboek waar je 3 weken mee aan de slag gaat. Dit doen we in kleine groepen van 5 à 6 deelnemers die allemaal een game- of gokverslaving hebben.
Je voelt je dus snel veilig en op je gemak en ervaart veel erkenning en herkenning bij je groepsleden. Dit komt de effectiviteit van de behandeling ten goede. Voor lunch, koffie, thee en tussendoortjes zorgen wij.

 

René: “Ik wilde er zo blanco mogelijk in gaan, maar had wel gezonde zenuwen. Je voelt je toch wat onzeker bij nieuwe mensen. Om je dan open te stellen is lastig, maar ik merk dat ik nu mezelf weer begin te worden. Het is een hechte groep en dat is heel fijn.”

 

5. 1e week

De eerste week van de behandeling staat in het teken van het erkennen van je verslaving en bespreken van mogelijke oorzaken. Wetenschappelijk is vastgesteld dat iedere verslaving ten diepste een vlucht is. De vraag is dan: waar vlucht je voor weg?
Iedere dag heeft een vast patroon: dagstart, presentatie, opdrachten in het werkboek en een individueel gesprek met je therapeut en/of arts.

 

6. 2e week

De tweede week werken we aan gedragsverandering. In je verslaving is er controleverlies. Niemand kiest ervoor gokverslaafd of gameverslaafd te worden en toch gebeurt het. Er moet dus een gedragsverandering plaatvinden, waardoor je weer controle krijgt over je gedrag.

 

7. 3e week

De derde week werken we aan het realiseren van continuïteit. Hoe zorg je dat de verkregen inzichten ook echt een blijvende verandering geven en er minder kans is op een terugval. Je zorgt ervoor dat jij je leven anders inricht, zodat je niet meer in de verleiding wordt gebracht om weer te gokken of gamen.

 

8. Omgeving

Iedere donderdagmiddag geven we speciale systeemtherapiesessies. Hiervoor kun je mensen uit je omgeving uitnodigen zodat ook je omgeving (systeem) inzicht en begrip krijgt in de verslavingsziekte en steunend kan zijn in je herstel. Je staat er dus niet alleen voor; we proberen zoveel mogelijk jouw directe omgeving te betrekken bij jouw herstel.

 

9. Nazorg

Onze behandeling stopt niet na deze 3 weken. Na afloop van de behandeling bieden wij nazorg. De nazorgbijeenkomsten vinden ook in Zeist plaats, op maandagavond van 19.00 uur tot 21.00 uur. Deze sessies worden begeleid door erkende en geregistreerde therapeuten en/of ervaringsdeskundigen. Het is dus niet zomaar een praatgroep, je krijgt ook echt therapie als dat nodig is. Ons advies is om naar minimaal 3 nazorgbijeenkomsten te komen. Zo heb je de minste kans op een terugval.

behandeling gokverslaving 1 op 1 gesprek

 

Samenvatting: wat krijg je van ons?

Tijdens de drie weken durende behandeling krijg je:

• Boeiende presentaties over allerlei verslavingsgerelateerde onderwerpen
• Groepsgesprekken
• Oefeningen
• Individuele gesprekken met de psycholoog en/of arts
• Toegang tot een app-groep voor lotgenoten

 

De methodes en therapieën waarmee wij werken

Naast behandelmethodes als Cognitieve Gedragstherapie (CGT) en Community reinforcement Approach (CRA) kunnen we in onze behandeling van een game- of gokverslaving ook werken met de volgende methodes:

• Kortdurende psychodynamische psychotherapie (KPT)
• Narratieve groep/ existentiële thema’s
• Psychomotore therapie
• Psycho-educatie
• Systeemtherapie
• Problem Solving Therapy (PST)

 

We halen alles uit de kast wat nodig is om jou zo effectief mogelijk te laten herstellen van je game- of gokverslaving. Dat betekent af en toe diep graven in jouw verleden, maar ook je huidige leven onder de loep nemen. Waarom gok of game jij? Hoe ga jij met vervelende gebeurtenissen in jouw leven om? Kun je dat ook op een andere manier aanpakken? Het zal niet altijd makkelijk zijn, maar wij zijn ervan overtuigd dat we jou op deze manier het beste kunnen helpen.

 

Kristel: “Ik heb mezelf heel snel uitgesproken; ik had niet verwacht zo snel te vertellen over wat er is gebeurd allemaal. Ik ben altijd heel gesloten, maar hier voelde het gewoon goed en op dag twee durfde ik al dingen te vertellen die ik niet had verwacht ooit te zeggen.”

 

Meld je nu aan voor de intake

Hopelijk heb je zo een goed beeld gekregen van hoe onze behandeling bij een game- of gokverslaving eruit ziet. Zijn er nog dingen onduidelijk? Neem gerust contact met ons op. Wil je graag starten? Meld je dan aan voor de intake via ons contactformulier.

Waarom Hervitas

Wachttijd gemiddeld 1 week

Kleine groepen (max 5 personen)

Persoonlijke benadering

1 jaar nazorg

Vergoed uit basisverzekering

Vraag een intakegesprek aan

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen! Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).











    Hervitas Samen Sterk