Interview: “Toen ik een speaker tegen de muur gooide, wist ik dat ik hulp moest zoeken”

Vier jaar lang was Tom een probleemgokker. Tot hij op een avond geld verloor en zo schrok van zijn eigen gedrag dat hij voor de tweede keer hulp zocht, dit keer bij Hervitas. Tom vertelt over de aanloop naar zijn intake en hoe de behandeling hem geholpen heeft.

“Soms gokte ik veel en soms helemaal niet. Maar eind 2019 werd het toch erger en begon ik schulden op te bouwen. Ik liet toen mijn financiën beheren door mijn tante. Helaas wist ik altijd wel een manier te bedenken om te gokken. Ik had zelfs een klein potje ingebouwd om maandelijks 1x te gokken. Na een paar maanden had ik best wel wat spaargeld, maar toen ik weer volmacht over mijn rekeningen had vergokte ik dit.

Relatieproblemen

Door het gokken ontstonden ook spanningen tussen mij en mijn ex-vriendin. Ze begon me vaker te controleren, wat zorgde voor ruzies. Soms gokte ik weer een maand niet en dan was ze blij. Het erge is dat alle cadeautjes die ik in de jaren voor haar gekocht heb, zijn betaald van gewonnen geld. Ik gokte altijd met lage bedragen en heb hierdoor wel enigszins mijn rekeningen kunnen betalen.
Op de laatste dag van onze relatie was ik aan het gokken en toen ik verloor was ik zo boos dat ik een speaker tegen de muur heb gegooid. Toen besefte ik voor de eerste keer dat ik een probleem had.

 

“Ik gokte constant binnen een paar uur mijn volledige loon op”

Hulp zoeken en terugval

Daarna heb ik hulp gezocht en een motivatietraject doorlopen waarin vooral werd verteld hoe een verslaving werkt. Ik ben toen 4 maanden gestopt met gokken. Maar op een gegeven moment ben ik teruggevallen. Deze terugval was 5x zo erg als voorheen. Ik gokte toen constant binnen een paar uur mijn volledige loon op.
In de 4 maanden voordat ik me bij Hervitas aanmeldde gokte ik enorm veel en was ik er ook constant mee bezig. Ik won enorme bedragen die ik uiteindelijk weer vergokte. Dit staat natuurlijk in verbinding met het verdriet om de relatiebreuk en de coronacrisis. Ik denk ook wel dat het erger werd na de avondklok.

Opnieuw hulp zoeken

Op een ochtend won ik een geldbedrag. Ik ging werken met een euforisch gevoel. Ik had veel leuke dingen kunnen doen met dit geld. Toen ik in de avond thuiskwam, dacht ik toch nog even te spelen met een deel van het bedrag. Uiteindelijk verloor ik alles binnen een uur. Ik was toen zo ontzettend boos om alles. Na een dag besefte ik dat ik een groot probleem heb. Ik heb me toen gelijk aangemeld bij Hervitas en alles verteld op het werk. Daar reageerden ze gelukkig heel goed en begripvol. Meteen de dag erna werd ik gebeld en op 1 maart kon ik terecht voor de intake en de week erna kon ik gelukkig beginnen.

 

“Het is mijn manier om te vluchten voor eenzaamheid en leegte die ik van binnen voel”

De behandeling bij Hervitas

Drie weken lang had ik elke werkdag therapie, 6 uur per dag. Het was heel intensief en aan het einde van de dag was ik echt kapot. Maar ik ben zo blij dat ik ben gegaan. Wat ik heel prettig vond, is dat je in een kleine groep therapie hebt en iedereen hetzelfde probleem als jij heeft. Daardoor voel je je minder alleen. Er zijn zelfs een soort vriendschappen ontstaan.

Deze keer ging het bovendien echt de diepte in. Zo knap van de behandelaars hoe ze geen genoegen namen met een oppervlakkig antwoord, maar echt zagen ‘daar zit iets’ en doorvroegen. Ik heb nu inzicht in wat voor functie mijn verslaving heeft, waar het vandaan komt. Het is mijn manier om te vluchten voor eenzaamheid en leegte die ik van binnen voel. Zeker sinds corona. Door te gokken kan ik even ontsnappen aan de werkelijkheid. Tijdens de behandeling kwam naar voren dat ik trauma’s heb en daar ga ik zelf nog mee aan de slag met verdere therapie.

Toekomst

Mijn tante beheert nu mijn bankrekening en ik heb gokfilters op mijn telefoon en computer staan. Ook ben ik van plan om regelmatig naar de nazorgavonden te gaan. Zo kan ik een vinger aan de pols houden. Op dit moment heb ik het volste vertrouwen in de toekomst, dat het me lukt om niet meer te gokken.
Aan andere mensen wil ik graag zeggen: zoek hulp, doe het gewoon. Ook ik schaamde me, was bang en stelde het uit, maar het lucht zo op. Bij Hervitas is er een heel korte wachtlijst en dat is fijn. Je meldt je aan en kunt meteen op gesprek. Je hebt niet eens tijd om te twijfelen.”

Meld je aan

Wil jij je ook iets aan jouw gokverslaving doen? Meld je dan aan voor een intake.

 

 

 

Waarom Hervitas

Wachttijd gemiddeld 1 week

Kleine groepen (max 5 personen)

Persoonlijke benadering

1 jaar nazorg

Vergoed uit basisverzekering

Vraag een intakegesprek aan

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen! Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).    Hervitas Samen Sterk