Goede nazorg verslaving: waarom is het zo belangrijk en wat houdt het in?

Lukt het je niet om in je eentje van je game- of gokverslaving af te komen? Dan is het een slimme zet om in behandeling te gaan. Maar daarmee ben je er nog niet. Goede nazorg bij een verslaving is net zo belangrijk als je echt wil herstellen. In dit blog leggen we uit waarom goede nazorg essentieel is én hoe die eruitziet.

Heb jij de stap genomen om eindelijk iets aan jouw game- of gokverslaving te doen? Mooi, de eerste stap is de belangrijkste. Je zoekt hulp en gaat voor jouw herstel. Het kan zijn dat je al een instelling hebt gevonden of misschien ben je je nog aan het oriënteren. Hoe dan ook, het is goed te weten dat een behandeling voor jouw game- of gokverslaving niet hoort te stoppen nadat het programma is afgelopen. Juist na die behandeling, als je terugkeert naar je normale leven, komt het erop aan: ga je het volhouden? Ondersteuning is dan iets wat je hard nodig hebt. Nazorg bij een verslaving is dus net zo belangrijk als de behandeling zelf. Waarom? Dat leggen we graag uit.

Eens verslaafd altijd verslaafd

Het probleem bij een echte verslaving is, dat je er nooit meer vanaf komt. Ben je eenmaal verslaafd? Dan zul je altijd een verslaafde blijven. Dat klinkt hard, maar is wel waar het op neerkomt. Wat voor verslaving je ook hebt; alcohol, gokken of gamen, als je wil herstellen moet je permanent stoppen met gokken, gamen of drinken. Niet af en toe nog dat glaasje, dat gokspelletje of die game.
Je hersenen hebben door jouw verslaving als het ware andere wegen aangelegd in je hoofd waardoor je nooit écht van je verslaving af kunt komen.

Terugval verslaving

Vooral de eerste tijd na je behandeling is pittig. Je stapt de instelling uit en dan is daar het dagelijkse leven waar je even niet meer mee hoefde te dealen. De echte uitdaging begint nu pas. Wat doe je als je stress hebt? Als je angst hebt of boos bent? Grijp je terug naar je oude gedrag en je verslaving of los je het op de nieuwe manier op?
De kans op een terugval bij een verslaving is de eerste maanden het grootst, maar ook het eerst jaar kun je nog regelmatig in de verleiding komen om toch weer een gokje te wagen of een game te spelen. Een goed terugvalpreventieplan gaat je helpen om niet voor de bijl te gaan. Iets anders dat ontzettend belangrijk is, is goede nazorg vanuit de instelling waar je behandeld bent voor jouw verslaving.

Goede nazorg verslaving: langdurig en regelmatig

Goede nazorg bij een verslaving hoort wat ons betreft bij de behandeling. Verslaafden aan hun lot overlaten nadat ze in behandeling zijn geweest, is het domste wat je kunt doen. Want daar, in dat dagelijkse leven, liggen alle verleidingen weer op de loer. Ondersteuning om die het hoofd te bieden is essentieel. En dan niet in de vorm van een eenmalige terugkomsessie, maar échte, langdurige ondersteuning. Let dus goed op of de kliniek die je uitzoekt, ook een nazorgprogramma biedt.

Bij Hervitas heb je na jouw behandeling recht op een jaar lang nazorg voor je verslaving. Je kunt wekelijks bij ons terecht op de nazorgavond waar er ook de mogelijkheid is om therapie te krijgen. Meer weten? Ga dan naar de pagina over onze nazorg.

Meld je nu aan

Heb je het gevoel dat Hervitas jou kan helpen met het herstellen van je game- of gokverslaving en wil je langdurige nazorg voor je verslaving, zodat de kans op een terugval zo klein mogelijk wordt? Meld je dan nu aan voor een intake. Je kunt meestal binnen een week bij ons terecht.

 

Waarom Hervitas

Wachttijd gemiddeld 1 week

Kleine groepen (max 5 personen)

Persoonlijke benadering

1 jaar nazorg

Vergoed uit basisverzekering

Vraag een intakegesprek aan

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen! Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).











    Hervitas Samen Sterk