Omzetplafonds Zorgverzekeraars zorgen voor Blokkade voor toegang tot GGZ-hulp

 

Omzetplafonds Zorgverzekeraars zorgen voor Blokkade voor Toegang tot GGZ-hulp

De zorg in Nederland komt steeds meer onder druk te staan door de omzetplafonds die zorgverzekeraars hanteren. Deze omzetplafonds zorgen ervoor dat zorgaanbieders soms al in juli geen zorg meer kunnen bieden omdat het maximumaantal behandelingen dat vergoed wordt bereikt is. Dit probleem raakt vooral de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), waar de wachttijden sowieso al een groot probleem zijn. Het recente item in de uitzending van Radar van 21 oktober gaat in op de rechtsongelijkheid die hierdoor ontstaat: patiënten die vroeg in het jaar hulp zoeken, krijgen deze vaak wél, terwijl degenen die later aankloppen, in de kou komen te staan. Hiermee is ook de rechtszekerheid in het geding; er wordt immers door de zorgverzekeraar niet van tevoren aangegeven dat dit een reële mogelijkheid is.

 

Wat zijn Omzetplafonds van Zorgverzekeraars?

Omzetplafonds zijn de limieten die zorgverzekeraars opleggen in hun contracten met zorgaanbieders om de zorgkosten beheersbaar te houden. Deze plafonds bepalen hoeveel zorg een zorgaanbieder per jaar mag verlenen aan patiënten die bij een specifieke verzekeraar zijn aangesloten. Zodra het plafond is bereikt, kan de zorgaanbieder geen nieuwe patiënten meer aannemen.

Dit leidt tot zeer serieuze problemen voor patiënten, omdat ze niet terecht kunnen bij de zorgaanbieder van hun keuze. Zorgaanbieders moeten soms patiënten weigeren of op lange wachtlijsten plaatsen zodra hun zorgplafond is bereikt. Dit geldt ook voor Hervitas. Patiënten verzekerd bij CZ konden vanaf juli 2024 niet meer in behandeling genomen worden.

 

Gevolg voor GGZ-zorg is wachten tot het Nieuwe Jaar

Voor mensen die GGZ-hulp nodig hebben, kan het bereiken van het omzetplafond bij zorginstellingen ernstige gevolgen hebben en leiden tot oneerlijke situaties, tot rechtsongelijkheid en het verdwijnen van de rechtszekerheid.

Ongelijke toegang tot GGZ-zorg, waar tijdige behandeling cruciaal is, kan enorme gevolgen hebben voor het welzijn en herstel van patiënten en het druist in tegen het basisrecht op tijdige en passende zorg. Daarbij komt nog (en dit is volledig onderbelicht), dat patiënten ook niet zelf mogen betalen voor de behandeling. De zorgverzekeraar informeert de polishouders hier echter niet over.

 

Tweede Kamer Debatteert Over Toekomst van de Zorg

In de Tweede Kamer staat deze problematiek hoog op de politieke agenda. Steeds meer zorgverleners, patiëntenorganisaties en politici pleiten voor de afschaffing van de omzetplafonds die jaarlijks worden opgelegd. Het zorgt voor rechtsongelijkheid en legt onnodige druk op de toegankelijkheid van geestelijke gezondheidszorg (GGZ).

Ook zal de mogelijke hervorming van de zorginrichting worden besproken. Zo zijn er voorstellen voor de introductie van een nationaal zorgfonds als alternatief voor het huidige systeem. Dit fonds zou kunnen zorgen voor een betere verdeling van middelen en een einde kunnen maken aan de knelpunten die nu ontstaan door de jaarlijkse plafonds.

 

#Omzetplafonds #GGZzorg #RechtOpZorg #Zorgverzekeraars #Wachtlijsten #GelijkeToegangTotZorg #Verslavingszorg #Radar

Waarom Hervitas

Wachttijd gemiddeld 2 weken

Kleine groepen

Persoonlijke benadering

Onbeperkte nazorg

Vergoed uit basisverzekering

Vraag een intakegesprek aan

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen! Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).











    Hervitas Samen Sterk