Slechts 10% van de Nederlandse Gokkers Kent Cruks: Tijd voor Actie!

Slechts 10% van de Nederlandse Gokkers Kent Cruks!

Uit recent onderzoek blijkt dat maar liefst 90% van de Nederlandse gokkers nog nooit heeft gehoord van Cruks (Centraal Register Uitsluiting Kansspelen). Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Ipsos I&O in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum. Naast Cruks zijn ook Loket Kansspel (79%) en AGOG (93%) onbekend bij veel gokkers.

 

Wat is Cruks?

 

Cruks is een systeem dat mensen helpt die moeite hebben met verantwoord gokken. Door je in te schrijven bij Cruks, kun je jezelf uitsluiten van deelname aan kansspelen. Het doel is om problematisch gokgedrag te voorkomen en gokverslavingen tegen te gaan.

 

Belangrijkste Bevindingen van het Onderzoek

Het onderzoek door Ipsos I&O, getiteld ‘Perspectief van Nederlanders op kansspelen’, toont diverse inzichten over gokgedrag en de bekendheid van hulpinstanties in Nederland:

 

1. Deelname aan Kansspelen:

   – 50% van de Nederlanders deed het afgelopen jaar mee aan loterijen.

   – 76% van de volwassenen behoort tot de ‘niet-spelers’, zij die alleen aan loterijen meedoen.

   – 8% van de Nederlanders gokte online in de afgelopen 12 maanden.

 

2. Bekendheid met Hulpinstanties:

   – Slechts 10% kent Cruks.

   – 21% is bekend met Loket Kansspel.

   – 7% kent AGOG.

 

3. Gokgedrag en Speellimieten:

   – 67% van de spelers maakt gebruik van stortingslimieten.

   – 12% van de spelers ging naar een andere goksite na het bereiken van hun speellimiet.

 

Nieuwe Cruks-Campagne

Ondanks eerdere campagnes blijft de bekendheid van Cruks laag. De Kansspelautoriteit heeft daarom een nieuwe tender uitgezet voor een vervolgcampagne, met een budget van €250.000. De campagne moet eind 2024 of begin 2025 gelanceerd worden.

 

Conclusie

Het onderzoek onderstreept de noodzaak voor meer voorlichting en bewustwording rondom verantwoord gokken en beschikbare hulpinstanties zoals Cruks, Loket Kansspel en AGOG. De nieuwe campagne van de Kansspelautoriteit moet hieraan bijdragen en hopelijk de bekendheid van onder andere Cruks significant verhogen.

Ben je zelf op zoek naar meer informatie over verantwoord gokken of wil je hulp? Bekijk onze website en laat ons je helpen!

Waarom Hervitas

Wachttijd gemiddeld 2 weken

Kleine groepen

Persoonlijke benadering

Onbeperkte nazorg

Vergoed uit basisverzekering

Vraag een intakegesprek aan

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen! Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).    Hervitas Samen Sterk