Nieuwe Beleidsregels Verantwoord Spelen van Kracht

Vanaf 3 juni 2024 zijn de nieuwe beleidsregels voor verantwoord gokken van kracht. Deze regels vormen de basis voor de invoering van speellimieten die gericht zijn op het beschermen van spelers en het bevorderen van verantwoord spelgedrag. De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft deze regels opgesteld naar aanleiding van een uitgebreid onderzoek naar de invulling van de zorgplicht door aanbieders van online kansspelen.

 

Belangrijkste Wijzigingen

Een van de belangrijkste wijzigingen is de introductie van een netto stortingsgrens bij online casino’s. Vanaf 1 oktober 2024 zijn aanbieders verplicht om in te grijpen wanneer een speler de grens van € 700 aan netto stortingen bereikt. Voor jongvolwassenen is deze grens gesteld op € 300. Dit betekent dat aanbieders nauwkeurig moeten monitoren hoeveel spelers storten en tijdig moeten ingrijpen wanneer deze limieten worden bereikt.

Daarnaast moeten aanbieders vanaf 1 oktober 2024 binnen een uur reageren op signalen van risicovol speelgedrag. Dit snelle ingrijpen is bedoeld om spelers te beschermen en te voorkomen dat zij in financiële problemen raken door onverantwoord speelgedrag.

 

Uitzonderingen

Hoewel de limiet van € 700 strikt gehanteerd zal worden, kunnen er uitzonderingen gemaakt worden voor spelers die deze limiet kunnen bekostigen. Hierbij wordt maximaal 30% van het besteedbare inkomen genoemd als richtlijn. Dit betekent dat professionele pokerspelers of andere spelers met een hoog inkomen een hogere stortingslimiet kunnen krijgen.

 

Gefaseerde Invoering

Zoals eerder aangekondigd, treden de beleidsregels gefaseerd in werking. Het grootste deel van de regels is per direct van kracht. Echter, enkele artikelen rond de financiële stortingsgrens en de bijbehorende vergewisplicht zullen pas vanaf 1 oktober 2024 van kracht zijn. Dit is vanwege de benodigde IT-aanpassingen en werving van nieuwe medewerkers.

Hopelijk dragen deze nieuwe regels bij om de enorme groei aan gokverslaafden in te dammen. 

Voor meer informatie over de nieuwe beleidsregels kunt u terecht op de officiële website van de Kansspelautoriteit en in de Staatscourant.

Waarom Hervitas

Wachttijd gemiddeld 2 weken

Kleine groepen

Persoonlijke benadering

Onbeperkte nazorg

Vergoed uit basisverzekering

Vraag een intakegesprek aan

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen! Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).    Hervitas Samen Sterk