Verslavend gedrag: van schaamte tot boosheid

Verslavend gedrag kan ervoor zorgen dat je verslaafd zijn als erg eenzaam ervaart. Je stoot mensen van je af met schuldgevoelens, schaamte, boosheid en rancune. Inzicht hierin kan helpen om uiteindelijk hulp te zoeken.

 

Voordat je hulp zoekt, is er meestal eerst een fase waarin je ontkent dat je verslaafd bent. Het controleverlies, de afhankelijkheid en de negatieve gevolgen die dit heeft, bagatelliseer je voor jezelf, maar ook richting anderen. Je kunt als het ware niet rationeel naar je eigen gedrag kijken. Hoe komt dat?

 

Ontkennen van verslaafd zijn

Gevoelens van schaamte, schuld, angst en woede blokkeren het zien van de waarheid: je bent verslaafd. Je zult daardoor ontkennen dat je een groot probleem hebt en praat je gedrag goed. Op die manier hoef je niet te dealen met het feit dat je je machteloos voelt. Dat de drang om bijvoorbeeld te gokken of gamen groter is dan het zien van je familie of vrienden. Dat je geen controle meer hebt over je gedrag. Je gaat ermee door, ondanks dat je relaties beschadigt en je werk of opleiding eronder lijden.

 

Leestip: ‘Wat is een verslaving en wanneer ben je verslaafd?’

 

In dit blog leggen we uit hoe verslavend gedrag zorgt dat we niet toekomen aan herstel.

 

Rancune

Een voorbeeld van verslavend gedrag is het hebben van rancune. Denk aan: “Ik vergeef mijn vader of moeder nooit dat hij/zij er vroeger niet was”, “Ik ben boos op mijn partner, want hij was er nooit als ik hem nodig had. Ik ga niet met hem op vakantie, misschien snapt hij dan dat ik nog steeds boos ben.” Soms gaat rancune zo ver dat het omslaat in haat. Je hebt dan een enorme drang om jouw leed met leed te vergelden. Je wil die ander koste wat kost straffen. Hierdoor ligt de focus volledig op die ander in plaats van op je eigen leven en gedrag.

 

Schaamte en schuld

Verslaafd zijn zorgt bij veel mensen ook voor grote schaamte en schuldgevoelens. Schaamte dat je je volledige salaris er doorheen hebt gedraaid. Dat je niet voor jezelf of je gezin kan zorgen. Dat het niet goed gaat met je opleiding of op het werk. Dat je keer op keer jouw vrienden, geliefde of familie pijn doet en teleurstelt. Door die schaamte- en schuldgevoelens trek je jezelf terug. Je wil het liefst verdwijnen, zodat anderen geen last meer van je hebben. Over je problemen praten doe je niet.

 

 

Angst

Naast het ervaren van rancune en schaamte, hebben veel mensen die verslaafd zijn ook last van angstgevoelens. Het terugvallen op een verslaving kan je het gevoel geven van controle. Je voelt je somber en dat gokspelletje of die game zorgt ervoor dat je je even minder slecht voelt. Je kunt ontsnappen aan de realiteit. Toegeven dat je verslaafd bent zorgt voor angst. Want wat als deze vlucht wegvalt? Hoe moet het dan verder? Deze angstgevoelens weerhouden je ervan om hulp te zoeken.

 

Op weg naar herstel

Op het moment dat je in staat bent om als een soort buitenstaander naar jezelf te kijken, komt er ruimte voor herstel. Je ziet in dat al dat verslavend gedrag zoals rancune, woede, schaamte en angst jou blokkeert en gevangen houdt. Dat het tijd is om los te laten.

 

In onze groepstherapie leer je wat verslaafd zijn inhoudt, hoe het werkt en hoe jouw gedrag het in stand houdt. Als je deze mechanismen door hebt en leert om anders te reageren op nare gebeurtenissen ligt de weg naar herstel open.

 

Maak een einde aan verslavend gedrag

Ben jij klaar om jezelf in de spiegel aan te kijken? Te accepteren dat je hulp nodig hebt bij je gok- of gameverslaving? Neem dan contact met ons op voor een intakegesprek.

Waarom Hervitas

Wachttijd gemiddeld 2 weken

Kleine groepen

Persoonlijke benadering

Onbeperkte nazorg

Vergoed uit basisverzekering

Vraag een intakegesprek aan

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen! Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).











    Hervitas Samen Sterk