Omgaan met verslaafde: de do’s en don’ts

Bij naasten zijn er vaak vragen over het omgaan met een (gok)verslaafde. Hoe kun je een verslaafde nou het beste helpen? En kun je eigenlijk wel helpen? Wij delen de belangrijkste do’s en dont’s.

Als partner, ouder en vriend(in) van een verslaafde ben je vaak ten einde raad. Niets lijkt jouw naaste te kunnen helpen, wat je ook probeert. Die ander lijkt onbereikbaar en het enige wat je kunt doen, is machteloos toekijken hoe iemand steeds verder afglijdt. Een vreselijk gevoel. Helemaal als er ook nog flinke financiële problemen ontstaan en het betalen van hypotheek of huur een probleem wordt.

 

Verslaafde helpen: een spagaat

Als naaste zit je in een enorme spagaat. Aan de ene kant krijg je te maken met een gokverslaafde die liegt, bedriegt en manipuleert, wat behoorlijk pijnlijk en frustrerend kan zijn en je ook boos kan maken. Er is geen aandacht voor jouw verdriet en teleurstelling. Aan de andere kant geef je om die ander en wil je helpen. Maar hoe? Want hulp zoeken stuit op veel weerstand bij je partner, kind of vriend(in).

 

Omgaan met verslaafde: wat doe je wel en niet?

Je eerste reactie zal zijn om die ander uit de brand te helpen. Heeft iemand die week “even” geen geld voor de boodschappen? Jij schiet het wel voor. Deze ene keer. Maar daar bleef het niet bij. Want toen kon die ander opeens de huur niet meer betalen. Vooruit dan maar. En voordat je het weet neem jij de verantwoordelijkheid voor iemand anders leven op je schouders. Hoe verleidelijk het ook is, doe het niet. Hoe kun je een verslaafde wel helpen?

 

  • Lees je in over verslaving of bezoek bijeenkomsten voor naasten
  • Laat iemand zelf oplossingen verzinnen voor ontstane problemen
  • Stel grenzen: wat is voor jou acceptabel gedrag en wat niet?
  • Zoek geen ruzie en ga geen strijd aan
  • Probeer begrip te tonen voor de ziekte (want dat is het), vraag bijvoorbeeld eens wat gokken de verslaafde brengt
  • Ga het gesprek niet aan als je boos bent, maar wacht op een rustig moment
  • Uit geen dreigementen die je toch niet uitvoert
  • Benoem in gesprekken ook de positieve kanten van die ander
  • Laat je niet meezuigen in de negatieve spiraal, maar zorg goed voor jezelf en blijf leuke, ontspannende dingen doen.
  • Kaart het zoeken van professionele hulp aan op een moment dat die ander voor rede vatbaar is.

 

Leestip: Hermine Broggel schreef als moeder van een gokverslaafde zoon het boek ‘Los’.

 

Hulp voor naasten bij Hervitas

Bij Hervitas behandelen we game- en gokverslaafden, maar hebben we ook veel aandacht voor naasten. Zo organiseren we onder andere elke week een familiegroep waar je hulp krijgt en met andere naasten kunt praten over hun ervaringen. Wil je advies over jouw gok- of gameverslaafde partner, kind of vriend(in), neem gerust contact met ons op. Wij staan voor jou en die ander klaar.

 

Lees hier meer over gokverslaving.

Waarom Hervitas

Wachttijd gemiddeld 1 week

Kleine groepen (max 5 personen)

Persoonlijke benadering

1 jaar nazorg

Vergoed uit basisverzekering

Vraag een intakegesprek aan

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen! Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).











    Hervitas Samen Sterk