Wanneer ben je gameverslaafd? Signalen waar je op moet letten

Gamen kan een leuke hobby zijn. Helemaal nu je door corona waarschijnlijk meer thuiszit dan normaal. Maar het kan ook verslavend zijn. Wanneer ben je nou eigenlijk echt gameverslaafd? Wij geven je een paar signalen om op te letten.

Met op zijn tijd een fijne game spelen, is natuurlijk niets mis. De een kijkt graag tv of leest een boek, de ander vermaakt zich met een computerspel. Nu veel werkgevers hun werknemers in verband met corona thuis laten werken en de scholen gesloten zijn, zit ook jij misschien wel veel thuis. En dan is even lekker gamen nog makkelijker. Maar er ligt ook het gevaar van een gameverslaving op de loer, zoals journalist en ervaringsdeskundige Michiel Smit in het NRC schreef: ‘Corona; ideale voedingsbodem voor gameverslaving’.

 

Waarom is gamen verslavend?

Gameontwikkelaars maken games niet puur voor de lol. Ze willen eraan verdienen. Ze maken hun games zo dat jij als speler zo lang mogelijk blijft spelen én iets koopt. Om met elkaar te kunnen concurreren moeten gameontwikkelaars hier steeds harder hun best voor doen. En dus maken ze de games steeds verslavender.

 

Wanneer ben je gameverslaafd?

Een gameverslaving krijg je niet zomaar van de ene op de andere dag. Het begint als hobby; jouw manier om lekker te ontspannen of afleiding te zoeken als je je verveelt. Op een gegeven moment wordt het meer dan een hobby. Je merkt dat je geen controle meer over jouw gamegedrag hebt en je bent er groot deel van je tijd mee bezig.
Het kan zover gaan dat jouw werk of opleiding/school eronder lijdt. Je ziet je vrienden steeds minder, want daar heb je tijd meer voor. Het kan zover gaan dat je in de financiele problemen komt omdat je al je geld uitgeeft aan games. Mentaal gaat het niet super; je kunt je minder goed concentreren, bent vergeetachtig, voelt je regelmatig somber, prikkelbaar of zelfs agressief.

 

Ben ik gameverslaafd?

Als je je herkent in wat hierboven staat, kan het zijn dat je richting een gameverslaving gaat. In ons blog ‘Wat is een verslaving en wanneer ben je verslaafd?’ vind je een checklist met de symptomen van een verslaving. In het geval van gamen bijvoorbeeld:
• Je gamet vaak langer dan je van plan was
• Werk, hobby’s of vriendschappen geef je op of verminder je vanwege het gamen
• Je blijft gamen, ook al levert het problemen op in relaties (zoals ruzies met je partner, familie of vrienden).
En zo staan er nog meer signalen in het blog.

Maak je je zorgen om jouw gamegebruik? Op onze site staat een handige zelftest die je kunt doen. Komt daaruit dat je een gameverslaving hebt? Zoek dan hulp.

 

Hulp wanneer je gameverslaafd bent

Hervitas is gespecialiseerd in gok-en gameverslaving. We helpen je in een dagbehandeling van 3 weken met stoppen. Je krijgt groepstherapie met mensen die ook allemaal gok- of gameverslaafd zijn. De anderen zullen jou daardoor goed begrijpen en je kunt elkaar steunen. Ook nu kun je nog gewoon bij ons terecht. We nemen passende maatregelen in verband met corona. Op de site lees je wat voor maatregelen dat zijn. Meer over onze behandeling kun je lezen op de pagina ‘Stoppen met gamen: onze behandeling’.

 

Ervaringen van een gameverslaafde

Meer lezen over gameverslaving? Michiel Smit was 7 jaar lang gameverslaafd en schreef daar het boek ‘Gameboy’ over.

Waarom Hervitas

Wachttijd gemiddeld 2 weken

Kleine groepen

Persoonlijke benadering

Onbeperkte nazorg

Vergoed uit basisverzekering

Vraag een intakegesprek aan

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen! Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).











    Hervitas Samen Sterk