5 tips om te stoppen met gamen

Heb jij het gevoel dat jouw gamegedrag steeds meer uit de hand loopt? Dat een gameverslaving op de loer ligt of je al verslaafd bent? Wij geven 5 tips om te stoppen met gamen.

Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (2014) blijkt dat ongeveer 7% van de volwassenen tussen de 20 en 30 jaar een gameverslaving heeft. Het aantal mensen waarbij er een grote kans is op het krijgen van een gameverslaving is dan nog niet meegeteld. Want ook al ben je nu nog niet officieel verslaafd, jouw gamegedrag kan toch al behoorlijk problematisch zijn. En dan kan stoppen met gamen misschien wel de enige oplossing zijn.

Wanneer heb je een probleem?

Maar wanneer moet je je zorgen gaan maken om jouw gamegedrag. In ons blog ‘Hoe houd je gamen verantwoord?’ kun je lezen dat experts uitgaan van ongeveer maximaal 3 uur beeldschermtijd vanaf de leeftijd van 12 jaar. Dat is inclusief telefoon, tv en andere schermen. Elke dag 4 tot 5 uur gamen per dag wordt als ‘niet normaal’ gezien. Er bestaat dan een kans dat je een gameverslaving hebt.

Tip: bij Hervitas kun je een gratis zelftest gameverslaving doen.

Waarom helemaal stoppen?

Als je verslaafd bent, ben je gewend geraakt aan bepaalde stoffen die vrijkomen in je lichaam, zoals adrenaline en dopamine. De kans dat het je lukt om van je verslaving af te komen zonder te stoppen met gamen is niet groot. Denk maar aan een rookverslaving. De meesten lukt het niet om ‘af en toe te roken’. Ze stoppen helemaal om hun verslaving gedag te zeggen. Met gamen werkt dat hetzelfde. Je zult dus helemaal moeten stoppen met gamen als je verslaafd bent. Maar hoe doe je dat?

Voor- en nadelen van gamen

Voordat je begint met stoppen kan het helpen om op te schrijven wat gamen jou brengt. Waarom doe je het? Wat voor positieve effecten heeft het? Denk aan:

• Het vergeten van mijn problemen
• Ik word er rustig van
• Het zorgt voor een kick
• Als ik me verveel, heb ik iets te doen
• Ik heb hierdoor nieuwe (game)vrienden gemaakt.

 

Staan alle voordelen op papier, maak dan een lijst met de nadelen die het vele gamen heeft.

Bijvoorbeeld:

 

• Ik presteer minder op school of het werk
• De band met familie of vrienden is minder goed
• Het zorgt ervoor dat ik me slecht voel over mezelf
• Ik heb vaak ruzie met mijn partner over het gamen

Praktische tips om te stoppen met gamen

Als je jouw lijst afhebt, heb je hopelijk inzicht gekregen in waarom je gamet en wat jouw motivatie is om ermee te stoppen. Onderstaande tips gaan jou helpen om te stoppen met gamen:

• Verbreek het contact met vrienden in de gamewereld en zoek vrienden die jou helpen met afkicken.
• Vertel aan familie, vrienden en je eventuele partner dat je wil stoppen met en vraag ze jou hierin te steunen
• Zorg dat je andere dingen hebt om je mee te vermaken (sporten, wandelen, vrienden opzoeken etc) als je de drang voelt om te gamen.
• Bel of app een vertrouwenspersoon als je op het punt staat weer de fout in te gaan.

Lukt stoppen met gamen niet? Zoek hulp

Merk je dat het je echt niet lukt om op eigen houtje te stoppen met gamen? Zoek dan hulp. Bij Hervitas hebben we een speciale behandeling voor een gameverslaving. In drie weken tijd helpen wij je te herstellen van je verslaving. Dat doe je samen met andere game- en gokverslaafden in een kleine groep van maximaal 5 personen. Krijg de regie terug over jouw leven en zet die eerste stap nu.

Waarom Hervitas

Wachttijd gemiddeld 1 week

Kleine groepen (max 5 personen)

Persoonlijke benadering

1 jaar nazorg

Vergoed uit basisverzekering

Vraag een intakegesprek aan

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen! Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).











    Hervitas Samen Sterk