Hoe houd je gamen verantwoord en wat doe je als je te veel games speelt?

Een veel opgezochte vraag van ouders: hoeveel uur mag je gamen per dag? Maar ook jongeren en volwassenen stellen zichzelf deze vraag. Want hoe houd je gamen verantwoord? In dit blog vind je antwoord op jouw vraag en geven we tips om jouw gamegedrag in de hand te houden.

 

Voor het overgrote deel van de gamers is gamen gewoon een leuk spelletje en een manier om zich te vermaken en ontspannen. En daar is helemaal niets mis mee. Het wordt pas een probleem als je merkt dat je tekenen van een gameverslaving krijgt.

Wat is een gameverslaving?

Er zijn een aantal signalen die erop wijzen dat je gameverslaafd bent. Denk aan constant langer gamen dan je van plan was, blijven gamen ook al levert het problemen met vrienden, familie of partner op en gamen voor laten gaan op sociale activiteiten, werk/school en hobby’s. Meer lees je in ons blog ‘Wanneer ben je gameverslaafd? Signalen waar je op moet letten’.
Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (2014) blijkt dat ongeveer 7% van de volwassenen tussen de 20 en 30 jaar een gameverslaving heeft.

Ben jij benieuwd of je een echt gameverslaving hebt? Doe dan onze gratis zelftest gameverslaving.

Hoeveel uur gamen per dag is normaal?

Nu vraag je je misschien af hoeveel uur je mag gamen per dag om het nog verantwoord te noemen? Dat is een vraag die lastig te beantwoorden is, want er zijn geen strakke regels voor. Gemiddeld gaan experts uit van ongeveer maximaal 3 uur beeldschermtijd vanaf 12 jaar. Dat is inclusief telefoon, tv en andere schermen. Elke dag 4 tot 5 uur gamen per dag wordt als ‘niet normaal’ gezien. Er bestaat dan een kans dat je een gameverslaving hebt.

Hoe houd je het aantal uren gamen binnen de perken?

Nu je weet hoeveel uur gamen per dag normaal is, kun je zelf bepalen of jouw gamegedrag problematisch is. Als dat zo is, is het goed om iets aan je gedrag te doen. Met onderstaande tips zorg je dat je niet te veel uur gamet per dag:

• Spreek een maximale tijd af met jezelf
• Zet een wekker zodat je ook echt stopt
• Deel de afspraak met jezelf ook met je ouders, partner of huisgenoot
• Skip geen andere activiteiten om toch te kunnen gamen
• Probeer niet ’s nachts te gamen

Zoek hulp en houd gamen verantwoord

Lukt het je niet om het gamen verantwoord te houden of krijgen en merk je dat je allerlei klachten ontwikkelt, zoals slecht slapen, opgejaagd zijn en een kort lontje hebben? Zorg dan dat je professionele hulp zoekt. Bij Hervitas kun je samen met andere game- (en gok)verslaafden in een kleine groep werken aan je herstel. Onze behandeling gameverslaving duurt drie weken en de wachttijd is gemiddeld slechts een week. Wacht niet te lang en kom in actie!

 

Waarom Hervitas

Wachttijd gemiddeld 2 weken

Kleine groepen

Persoonlijke benadering

Onbeperkte nazorg

Vergoed uit basisverzekering

Vraag een intakegesprek aan

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen! Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).











    Hervitas Samen Sterk