Stortvloed aan gokreclames leidt tot meer gokverslavingen

Online gokken is sinds eind vorig jaar legaal in Nederland. En dat zullen we weten ook. Je hoeft de tv maar aan te zetten of langs een bushokje te fietsen en de gokreclames vliegen je om de oren. Politici maken zich zorgen. En wij als verslavingsinstelling ook.

 

De politici in de Tweede Kamer vinden het te gortig en hebben het Kabinet opgeroepen de vele gokreclames aan banden te leggen. Half december 2021 is er een motie aangenomen (motie-Van Nispen (SP) c.s., 24557, nr. 186) voor een algeheel verbod op gokreclames voor risicovolle kansspelen. Helaas wordt deze nog niet uitgevoerd door de minister. Het blijft dan ook gokreclames regenen.

Met het legaliseren van online gokken heeft het Trimbos Instituut de opdracht gekregen de ‘oude’ slogan “Speelbewust 18+” te vervangen voor een nieuwe meer passende slogan. Samen met deskundigen op dit vakgebied, kansspelaanbieders, verslavingsinstellingen en overige betrokkenen is een nieuwe slogan vastgesteld en maanden geleden geadviseerd: “Wat kost gokken jou? Stop op tijd!” Helaas is deze nog steeds niet ingevoerd en blijkt inmiddels de url ‘gekaapt’ te zijn.

Wat zijn de gevolgen van al dit getreuzel?

 

Meer aanbieders = meer verslaafden

In de eerste maanden na het legaal worden van online gokken, nam het aantal uren dat besteed werd aan onlinegokken met meer dan 50% toe (Bron: Similarweb). Dit jaar komen er waarschijnlijk nog meer aanbieders bij; vooral internationale bedrijven met veel geld. Ook zij zullen zich met vele reclames gaan richten op de Nederlandse spelers.
Door al deze reclames raken meer mensen geïnteresseerd en zullen meer mensen gaan gokken. Mensen die al gokten gaan mogelijk intensiever gokken. Het gevolg is simpel: meer aanbieders en meer reclames, betekent meer spelers en uiteindelijk meer verslaafden.

Wij maken ons in het bijzonder zorgen over een paar groepen mensen:

 

  • probleemgokkers
  • jongeren
  • gokverslaafden in herstel

 

Verslavingsgevoelige mensen

Er zijn flink wat mensen, ongeveer 88.000 volgens onderzoek, die officieel niet verslaafd zijn, maar die wel gevoelig zijn voor verslaving. De zogenoemde probleemgokkers. Zij moeten veel moeite doen om hun gokgedrag in de hand te houden en hebben hun gokprobleem vaak nog nét onder controle. Door de vele gokreclames en de verleidingen hierin groeit de kans dat zij meer gaan spelen dan goed voor ze is en alsnog gokverslaafd raken.

Leestip: ‘Ben jij gevoelig voor kansspelverslaving? 7 signalen op een rij’  

 

Jongeren

Jongvolwassenen komen dankzij de vele reclames, onder andere rondom voetbalwedstrijden, veel meer in aanraking met online gokken dan eerst. Door de vele reclames lijkt het normaal en erg leuk om te gokken, terwijl het dat niet is. Jongeren kunnen gokken zien als een manier om snel en makkelijk aan geld te komen. Het feit dat een groot deel van de gokkers vooral geld verliest, wordt niet verteld en dringt niet tot ze door.

 

Mensen die net hersteld zijn of in behandeling zijn

Eens verslaafd, altijd verslaafd. Dat is helaas hoe het werkt. Gokverslaving is een chronische ziekte. Jouw hersenen vergeten niet wat gokken je heeft gebracht. Als je wil afkicken van een gokverslaving betekent dat dus: nooit meer gokken. Zodra je weer aan het gokken slaat, ook al is het maar af en toe, is de kans groot dat je weer terugvalt in je oude gedrag.
Mensen die net hersteld zijn van hun gokverslaving of op dit moment in behandeling zijn, worden door de vele gokreclames op allerlei manieren en momenten verleid om weer te gaan gokken. De kans dat een deel van hen voor de bijl gaat, is aanzienlijk.

 

Trek op tijd aan de bel

Wij maken ons dus grote zorgen over de impact die gokreclames hebben op het aantal gokverslaafden in Nederland. Merk je aan jezelf dat je meer gokt dan goed voor je is of heb je iemand in jouw directe omgeving die probleemgedrag vertoont? Lees dan ons blog ‘Online gokken: hoe ga je daar verantwoord mee om?’ Hierin staan vele tips die je kunnen helpen. Merk je dat het echt mis gaat? Wacht niet te lang en onderneem actie. Zorg dat jij of die ander hulp krijgt en in behandeling tegen gokverslaving gaat.

Waarom Hervitas

Wachttijd gemiddeld 1 week

Kleine groepen (max 5 personen)

Persoonlijke benadering

1 jaar nazorg

Vergoed uit basisverzekering

Vraag een intakegesprek aan

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen! Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).











    Hervitas Samen Sterk