Donny pleegde zelfmoord door gokschulden

Op 17 januari worden Ellen en Gabriela door de politie opgehaald en naar het ziekenhuis gebracht. Er is iets met Donny. Eenmaal in het ziekenhuis blijkt Donny te zijn overleden. Hij is met zijn auto het kanaal in gereden. Maar waarom? Dat blijft lange tijd onduidelijk, tot moeder en schoonzus zijn telefoon doorzoeken. Donny heeft een gokschuld van 70.000 euro. De ChristenUnie wil strengere voorwaarden voor online gokken.  Lees verder…

“Het was glad die ochtend. Het hagelde. Je denkt meteen aan een ongeluk”, vertelt Donny’s moeder, Ellen Sino. “Later kwam er een aangetekende brief dat zijn auto in beslag genomen zou worden en toen we zijn telefoon kregen konden we pas echt dingen gaan uitzoeken.” In twee jaar tijd zette Donny meer dan 270.000 euro in op een online gokwebsite, voornamelijk op sportwedstrijden. Maar in de laatste maanden gaat het fout. Op de dag dat hij een einde aan zijn leven maakt, heeft hij een speelschuld van meer dan 60.000 euro.

Dat de 26-jarige Donny gokproblemen had, ontdekten zijn familie en vrienden pas na zijn dood. “We hebben niet gemerkt dat hij gokverslaafd was”, zegt Ellen Sino. “Hij heeft tot 30.000 euro in de week in kunnen zetten. Daar is geen controle op geweest.” Ze reconstrueerden hoe hij op verschillende manieren aan geld kwam en online inzette. Hij sloot een persoonlijke lening af, verpandde zijn auto, kocht speelkaarten via zijn mobiele telefoonabonnement en staat steeds dieper in het rood.

“Donny begon met vijf euro, maar al snel werd het tweeduizend euro”
Ellen Sino, moeder Donny

Donny begon niet direct met het inzetten van grote bedragen. Excelsheets die zijn tweelingbroer van Unibet weet te krijgen, geven inzicht in zijn speelbedrag. “Hij is begonnen met vijf euro en dat is opgelopen tot bedragen van wel tweeduizend euro”, gaat Sino verder. Pas toen hij zijn baan opgezegd heeft, is hij full time gaan gokken en is het misgegaan. Uiteindelijk zag Donny geen andere uitweg dan zelfmoord te plegen.

Donny gokte online via Unibet, voornamelijk op sportwedstrijden, net als veel andere Nederlanders. “Online gokken is nu verboden in Nederland, maar toch gebeurt het massaal”, vertelt Marja Appelman, directeur van de Kansspelautoriteit. In de Tweede Kamer is in juli 2016 al een wetsvoorstel aangenomen dat online gokken legaal moet maken. Maar omdat de Eerste Kamer het wetsvoorstel nog niet heeft behandeld, zijn online kansspelen nog steeds verboden. Op dit moment probeert de Kansspelautoriteit het aanbod van illegale aanbieders tegen te gaan, maar zegt dat de nieuwe wet veel meer mogelijkheden biedt. “We hebben die nieuwe wet echt nodig, niet alleen om te handhaven, maar om de consument te beschermen, beschermen tegen het verslaafd worden”, aldus Appelman.

ChristenUnie wil strengere maatregelen

Stieneke van der Graaf , Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, wil nu dat bij invoering van die wet er stevigere voorwaarden worden opgenomen. Zo wil Van der Graaf dat de gokbedrijven die online actief zijn op de Nederlandse markt zich hier ook daadwerkelijk vestigen. Zodat ze ook hier juridisch aanspreekbaar zijn. De meeste online gokbedrijven zijn nu gevestigd op Malta. De ChristenUnie was in 2016 al geen voorstander van de wet, die online gokken legaliseert. Maar toen zat de fractie nog niet in de coalitie. Nu is dat wel zo en dat maakt het pikant: de andere coalitiepartijen willen de wet zonder aanpassingen invoeren.

De huidige Wet op de Kansspelen stamt uit 1964, toen internet nog niet bestond. Inmiddels zijn in de meeste landen in de EU de wetten aangepast en is online gokken in de wet verankerd. Nederland is een uitzondering. Online kansspelen zijn verboden.

Naar schatting hebben het afgelopen jaar 8,4 miljoen Nederlanders deelgenomen aan een kansspel, waarvan 95.700 risicospelers en 79.000 probleemspelers. 483.000 spelers gokte online, waarvan 28.980 probleemspelers en 38.640 risicospelers. Bron: Interval.

Sociale drempel

“Wanneer online gokken legaal wordt, maak je het laagdrempeliger”, vertelt Arie Dijkstra, hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Natuurlijk hoeft dat niet direct een probleem te zijn, maar er wordt een heel blik aan nieuwe mensen opengetrokken die met online kansspelen in aanraking komen. Je kunt concluderen dat wanneer meer mensen gaan gokken, er ook meer mensen verslaafd kunnen raken.”

Wel biedt het legaliseren van online kansspelen volgens Dijkstra ook voordelen. “Dat mensen online gokken is een feit. Het legaal maken van gokken op het internet geeft de kans om regulering af te dwingen en er meer zicht op te krijgen.” En dat is waar de Kansspelautoriteit op zit te wachten. Op dit moment heeft de Kansspelautoriteit een afspraak met betaaldiensten om betalingen naar illegale aanbieders te beperken, maar afdwingen kunnen ze het niet. “Hoeveel we ook handhaven, we krijgen het hiermee niet opgelost. Het is dweilen met de kraan open”, zegt Appelman. De kansspelautoriteit zegt met deze nieuwe wetgeving meer handvaten te krijgen om aanbieders te controleren.

Dweilen met de kraan open

We kunnen de stroom van illegale goksites niet meer aan, zegt Marja Appelman, directeur van de Kansspelautoriteit. “Het is dweilen met de kraan open en wij hebben die nieuwe wet keihard nodig.” Waarom de wet nu al 2 jaar tussen de Tweede en de Eerste Kamer in een la ligt weet Appelman ook niet, “maar het zal wel politiek zijn.” Op het moment dat de nieuwe wet er is heeft de Kansspelautoriteit de mogelijkheid om in de systemen van de gokbedrijven mee te kijken. Zo wil Appelmans afdwingen dat gokbedrijven beter voor hun klanten zorgen, in de hoop dat ze niet verslaafd raken. Bedrijven die niet aan de eisen voldoen kunnen dan van de markt worden geweerd.

Waarom Hervitas

Wachttijd gemiddeld 2 weken

Kleine groepen

Persoonlijke benadering

Onbeperkte nazorg

Vergoed uit basisverzekering

Vraag een intakegesprek aan

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen! Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).    Hervitas Samen Sterk