Mythes rond gokverslaving

Lang is er gedacht dat je een dronken zwerver op een bankje in een park moest zijn om alcoholist te zijn. Dit is natuurlijk niet waar en dit geldt ook voor een gokverslaving. Je hoeft niet elke dag te gokken om gokverslaafd te zijn. Bij een gokverslaving hebben we het over iemand die gokt en hierdoor in de problemen raakt. Bijvoorbeeld door zoveel geld te vergokken dat je je rekeningen niet meer kunt betalen. Of zoveel tijd besteden aan het gokken dat je de belangrijke relaties in je leven verwaarloost.

 

De mythen

Als ik alle schulden afbetaal is het probleem opgelost.

In praktijk blijkt vaak juist het tegenovergestelde en vaak geeft dit de gokker alleen gelegenheid om door te gokken. De gokverslaving met de bijbehorende cravings blijven en vaak zien we dan ook dat als de gokverslaving onbehandeld blijft mensen na korte tijd weer terugvallen.

 

Gokken is geen probleem als je maar rijk genoeg bent.

De gokverslaving heeft effect op je emotionele welbevinden, relaties en prestaties ongeacht hoeveel geld je hebt. Als je nu kijkt naar het leven van mensen die langere tijd gokverslaafd zijn geweest dan zie je wat de verslaving echt kost. Vaak gaat dit ten koste van hun relaties en vriendschappen, gokverslaafden eindigen vaak eenzaam. Daarnaast zie je vaak dat mensen depressief worden, weinig zelfvertrouwen hebben en ook slecht in staat om prestaties te leveren. Dit heeft dan vaak weer gevolgen voor het werk, prestaties nemen af en werkdruk neemt toe.

 

Ik moet de volgende keer wel winnen, ik heb zoveel verlies achter elkaar gehad.

Het maakt echt niet uit hoe vaak je al verloren hebt, de kansen blijven hetzelfde. Mensen zijn over het algemeen erg slecht in kansberekening waardoor we kansen vaak verkeerd inschatten. In een actieve gokverslaving wordt dit nog slechter, gokverslaafden heb ook nog de neiging om zichzelf voor de gek te houden op dit vlak.

 

Alleen onverantwoordelijke mensen die slecht keuzes maken kunnen gokverslaafd worden.

Zoals bij elke ander verslaving kan iedereen verslaafd raken, de verslaving maakt geen onderscheid. Het is eerder een combinatie van genetische aanleg in combinatie psychologische en sociologische factoren en deze hebt je niet zelf in de hand. Als je de pech hebt om de genetische aanleg te hebben dan kan één keer winnen in een casino genoeg zijn om verslaafd te raken.

 

Een gokverslaafde herken je zo.

Eerder het tegenovergestelde. Gokverslaafden hebben liegen, bedriegen en manipuleren vaak tot kunst verheven. Ze zijn hier erg goed in geworden en kunnen dus heel goed een erg positief beeld van zichzelf neerzetten. Ze weten vaak precies hoe ze mensen moeten bespelen en doen dit ook.

Waarom Hervitas

Wachttijd gemiddeld 2 weken

Kleine groepen

Persoonlijke benadering

Onbeperkte nazorg

Vergoed uit basisverzekering

Vraag een intakegesprek aan

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen! Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).    Hervitas Samen Sterk