Afkickverschijnselen gokken: tips om ze de baas te zijn

Ben jij van plan om van je gokverslaving af te komen of daar al mee begonnen? Dan ga je te maken krijgen met de afkickverschijnselen van het gokken. Het is dus goed om daarop voorbereid te zijn. Met onze tips kom je deze lastige periode door.

 

Zoals we al in ons blog ‘Stoppen met gokken? Met deze tips gaat het lukken’ vertelden, betekent van je gokverslaving afkomen helemaal stoppen met gokken. Niet minderen, maar gewoon helemaal stoppen. En dat betekent dat je een pittige periode tegemoet gaat. Een periode waarin je last gaat krijgen van de afkickverschijnselen van gokken. Dat geldt niet alleen als je stopt met gokken, maar met elke verslaving. Zelfs als je stopt met het drinken van die 8 koppen koffie per dag of met sociale media, reageert je lichaam en hoofd daarop. Het is dus heel normaal en iedereen heeft er in meer of mindere mate last van.

 

Waar moet je rekening mee houden als je stopt met gokken?

 

Afkicken van gokken: de lichamelijk reacties

De eerste die reageert op het stoppen met gokken is jouw lichaam. Want ook al heb je geen drugs in jouw lichaam gestopt, jouw lijf is gewend geraakt aan het gokken. Je krijgt dus last van ontwenningsverschijnselen als je stopt. Hoe kan dat? Tijdens het gokken wordt er adrenaline (geeft een kick) en endorfine (zorgt voor een prettig gevoel) in je lichaam aangemaakt. Je lichaam is gewend geraakt aan deze stoot hormonen en stelt zich daarop in. Als die hormonen plots niet meer aangemaakt worden, reageert je lijf daarop. Hoe?

Je krijgt last van onder andere:

 

 • Trillen
 • Zweten
 • Lichamelijke onrust
 • Slecht slapen
 • Darmproblemen
 • Maagproblemen
 • Hoofdpijn

 

En dan zijn er nog de mentale gevolgen. Die volgen meestal iets later.

 

Mentale ontwenningsverschijnselen van gokken

Als je stopt met gokken, kan dat ook een grote impact hebben op hoe je je voelt. Je lijf en hoofd reageren tenslotte op elkaar. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van:

 

 • Sombere gevoelens
 • Een depressie
 • Prikkelbaarheid of agressie
 • Angsten
 • Schuldgevoelens
 • Schaamte

 

Ook kan het zijn dat negatieve emoties die je lange tijd kon verdoven/wegstoppen door te gokken, nu in alle hevigheid naar boven komen. Kortom: je gaat je de eerste tijd waarschijnlijk niet beter, maar juist slechter voelen.

 

 

Afkickverschijnselen gokken de baas

Het is belangrijk jezelf te blijven voorhouden dat deze fase tijdelijk is. Ja, de afkickverschijnselen van gokken zijn heftig, maar ze zullen steeds minder worden. De eerste drie maanden zijn het lastigst. De lichamelijke reacties verdwijnen als eerste. De psychische kunnen langer duren. Het kan zijn dat je daar uiteindelijk hulp voor nodig hebt. Zorg dat je die krijgt. Het gaat je helpen met herstellen.

 

Hopelijk heb je ook al wat aan onze tips om de eerste periode door te komen. Wat kun je doen als je voelt dat je zin om te gokken weer de overhand lijkt te krijgen?

 

 • Praat erover

Niet altijd gemakkelijk, maar praten gaat je helpen. Of het nou met een goede vriend(in), familielid of een hulpverlener is. Dus voel je die drang? Pak die telefoon of ga bij iemand langs.

 

 • Leid jezelf af

Wat waren de dingen waar je vroeger blij van werd, voordat de verslaving in je leven kwam? Wat deed je om te ontspannen? Pak die activiteiten weer op. Of het nou wandelen, sporten of een film pakken is.

 

 • Schrijf de voordelen op

Schrijf voor jezelf op waarom je bent gestopt. Wat gaat het jou brengen? Denk aan: het oplossen van je financiële problemen, een betere relatie met je partner, vrienden en familie, een gevoel van trots etc.

 

 • Mijd oude gokvrienden

Blijf weg van vrienden uit het gokwereldje waarin je zat. Hoe leuk het ook was samen, zij gaan je niet helpen met stoppen. Neem dus geen contact met ze op, maar stap naar mensen die je verder helpen.

 

Blijf geloven in je herstel

Ook na de eerste drie maanden kun je af en toe moeilijke momenten hebben. De kans op een terugval is het grootst in het eerste jaar. Zorg dus dat je een terugvalpreventieplan maakt. Dit gaat je helpen om vol te houden. Ben je bang dat je het afkicken van gokken niet alleen afkunt? Schroom niet en zoek hulp. Bij Hervitas helpen wij je in drie weken stoppen met gokken. Je kunt je meteen aanmelden. We hebben gemiddeld een wachttijd van slechts een week.

Waarom Hervitas

Wachttijd gemiddeld 1 week

Kleine groepen (max 5 personen)

Persoonlijke benadering

1 jaar nazorg

Vergoed uit basisverzekering

Vraag een intakegesprek aan

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen! Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).


  Hervitas Samen Sterk