Nationaal Rapporteur Verslavingen: Online gokkers worden onvoldoende beschermd

De Nationaal Rapporteur Verslavingen (NRV), Prof. dr. Arnt Schellekens, concludeert in zijn rapport ‘Gokken met Gezondheid; advies over online kansspelen’ dat (kwetsbare) gokkers onvoldoende worden beschermd. Hij stelt 22 maatregelen voor om verdere schade door het online gokken te beperken.

22 maatregelen

Het is van belang dat gokkers bij alle kansspelaanbieders even goed worden beschermd. Daarom moet er een bindende richtlijn zorgplicht voor de kansspelaanbieders komen, opgesteld door onafhankelijke (ervarings)deskundigen, professionals en wetenschappers, zonder bemoeienis van de gokbedrijven zelf. De NRV adviseert een maximum bedrag vast te stellen dat vergokt mag worden bij alle legale aanbieders tezamen (overkoepelend speellimiet). Gokkers moeten beter geïnformeerd worden over de risico’s. Reclames voor gokken moeten verder ingeperkt worden. Er moet meer ingezet worden op het tijdig herkennen van gokproblemen. Ook schuldhulpverleners, huisartsen, verslavingsartsen, psychologen, leraren en maatschappelijk werkers moeten gokproblemen herkennen en goed kunnen doorverwijzen.

Onnodig veel gokkers komen in de problemen

In 2021 heeft het kabinet online gokken gelegaliseerd. Sindsdien is het aantal spelers fors toegenomen. Onnodig veel mensen komen in de problemen, variërend van schulden tot depressie en suïcidaliteit. Om verdere schade te voorkomen is het hoognodig om aanvullende maatregelen te nemen. De adviezen richten zich niet alleen op beleidsmakers. Ook de kansspelaanbieders, de verslavingszorg, schuldhulpverleners, banken, en de sportwereld moeten bijdragen. De NRV is eind 2022 ingesteld om beter zicht te krijgen op de impact van verslavingen op de (volks)gezondheid en maatschappij. Gokken met Gezondheid is het eerste advies van de NRV Het rapport is aangeboden aan de staatssecretaris van VWS, Maarten van Ooijen en te downloaden op www.rapporteurverslavingen.nl.

Volgens Fred Steutel, directeur van gokverslavingskliniek Hervitas, mag de maatschappij niet opdraaien voor de kosten die worden gemaakt voor de behandeling van gokverslaafden. ‘De vervuiler moet gaan betalen voor de ­verslavingszorg. De aanbieders maken allemaal ongelooflijke winsten. Als wij kunnen aantonen – en dat kunnen we – dat een aanbieder niet aan zijn zorgplicht heeft voldaan, sturen we de factuur liever naar het gokbedrijf dan naar de verzekeraar.’ Zie verder de post: ‘De vervuiler betaald’

Waarom Hervitas

Wachttijd gemiddeld 1 week

Kleine groepen (max 5 personen)

Persoonlijke benadering

1 jaar nazorg

Vergoed uit basisverzekering

Vraag een intakegesprek aan

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen! Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).











    Hervitas Samen Sterk