Wat doet gokken met je?

Gokken kan een leuk spelletje zijn en een fijne afleiding. Zeker in een periode als deze waarin we veel meer thuis zijn. Maar wat voor gevaarlijks doet gokken met je en wanneer vertoon je kenmerken van een gokverslaving?

 

Het feit dat je van tevoren niet weet of je iets gaat winnen, zorgt ervoor dat je spanning ervaart; er komt adrenaline vrij. Ook wordt het beloningssysteem in je hersenen aangezet en komt er dopamine vrij. Als je wint, voel je een kick. Dat wil je weer voelen! Als je stopt met gokken, mist jouw lichaam die stoffen en kun je afkickverschijnselen krijgen. En er is nog een ander gevolg: je moet steeds vaker of met hogere bedragen gokken om datzelfde fijne gevoel te ervaren. Gokken is dus, net zoals het gebruik van de meeste drugs, verslavend. Dit zijn de vooral de verschijnselen van wat gokken met je doet.

 

Bij gokken doe je iets waarvan je de uitkomst van tevoren niet weet. Ook is er het risico van winnen of verliezen. Niet alleen naar het casino gaan of een online kansspel doen, valt onder gokken. Ook het kopen van een staatslot of kraslot is gokken. Helaas is het niet altijd zo onschuldig als het lijkt, want gokken kan een flinke invloed op je gezondheid hebben.

Ontsnappen aan lastige emoties

Door gokken kun je in een soort flow raken. Je vergeet even alles om je heen. Je zit in je eigen wereldje en die problemen op school, in je relatie of op het werk bestaan even niet. En dat voelt fijn, want negatieve emoties willen we het liefst niet ervaren. Gokken zorgt ervoor dat je ze niet voelt. Het verdooft je als het ware. Dit kan ervoor zorgen dat je niets aan je problemen doet en je steeds slechter gaat voelen. Helaas zorgt dat er meestal niet voor dat mensen stoppen met gokken. Hoe kan dat?

Wat doet gokken met je

Leestip:

Wil je meer lezen over wie de meeste kans heeft om verslaafd te raken? Lees ons blog ‘Hoe raken mensen verslaafd aan gokken?’.

Kenmerken gokverslaving

Maar hoe weet je nou of je echt verslaafd bent of dat jij het gokken nog onder controle hebt? Er zijn een paar kenmerken van een gokverslaving:

1. Steeds vaker gok je meer dan je van plan was;
2. Je hebt een sterk verlangen om te gaan gokken;
3. Je gokt met steeds meer geld
4. Je opleiding, werk, hobby’s en vriendschappen lijden onder het gokken;
5. Je weet wel dat je moet stoppen met gokken, maar je doet het niet;
6. Je hebt al eerder geprobeerd te stoppen met gokken, maar dat is niet gelukt;
je blijft gokken, ook al levert het problemen op in relaties (zoals ruzies met je partner, familie of vrienden).

Hulp nodig of wil je weten wat gokken nog meer met je kan doen?

Heb je het vermoeden dat je een gokverslaving hebt? Neem dan contact met ons op voor hulp of doe eerst onze gokverslaving zelftest. Het is nooit te laat om te stoppen met gokken en je leven weer op de rit te krijgen.

 

Waarom Hervitas

Wachttijd gemiddeld 1 week

Kleine groepen (max 5 personen)

Persoonlijke benadering

1 jaar nazorg

Vergoed uit basisverzekering

Vraag een intakegesprek aan

Wij reageren dezelfde dag nog, of uiterlijk de volgende morgen! Bij Hervitas schakelen we snel en kun je als cliënt direct met je verslaving aan de slag. We nemen dezelfde dag nog contact met je op of anders de volgende ochtend (afhankelijk van het tijdstip waarop je contact opneemt).











    Hervitas Samen Sterk