Wat zijn de gevolgen van een gokverslaving?
Ongezond gokgedrag kan allerlei problemen veroorzaken, zowel op lichamelijk als op psychisch en sociaal vlak. In dit blog lees je wat deze negatieve gevolgen van een gokverslaving zijn.
Een gokverslaving is niet zomaar iets. Het is een officiële ziekte die grote gevolgen kan hebben voor iemands leven. Maar wanneer ben je nou eigenlijk gokverslaafd? Waar ligt de scheidslijn tussen een hobby en een verslaving? In ons blog ‘Signalen gokverslaving: hoe herken je een probleem’ vind je een checklist.
Gevolgen verslaving vaak onzichtbaar
Mensen met een gokverslaving zijn vaak meesters in liegen en bedriegen. Ze kunnen daardoor heel goed verbergen dat ze een gokprobleem hebben. De gevolgen van hun verslaving zijn dan ook lang niet altijd zichtbaar voor de mensen in hun omgeving. Maar ze zijn er wel degelijk en uiteindelijk komt een verslaving alsnog aan het licht.
De meest voorkomende gevolgen van een gokverslaving:
1. Financiële problemen
Veel gokverslaafden komen na verloop van tijd in de financiële problemen. In het begin leggen ze nog kleine bedragen in, maar naar verloop van tijd wordt dat steeds meer. Er zijn mensen die zelfs hun hele maandsalaris vergokken. Gebeurt dit meer dan eens, dan ontstaan financiële problemen. Je betaalt de energierekening of huur/hypotheek te laat. Er is geen geld meer voor een uitje met het gezin. Je kunt de boodschappen nog nauwelijks betalen. De schulden blijven maar oplopen (er zijn cliënten van ons met tienduizenden euro’s schuld).
2. Psychische klachten
Een ander probleem dat kan ontstaan door gokgedrag zijn psychische klachten. Stress, somberheid, angst en een kort lontje zijn een paar van de psychische klanten die kunnen ontstaan bij een gokverslaving. Een verslaving zet je hele zenuwstelsel op zijn kop. Klachten die je al had, kunnen bovendien versterkt worden. Het komt regelmatig voor dat een client van ons naast de gokverslaving ook een depressie heeft of een stoornis zoals ADHD.
3. Lichamelijke klachten
Behalve psychische problemen, kun je ook lichamelijke klachten krijgen van overmatig gokken. Een paar veelvoorkomende klachten zijn:
• Hoofdpijn
• Vermoeidheid
• Overmatig zweten
• Maag- en darmklachten
• Slaapproblemen
Je lichaam komt door het constante gokken in de stress-modus te staan, waardoor ontspannen lastig is.
4. Conflicten met partner, familie of vrienden
Door het liegen en bedriegen waar veel gokverslaafden heel goed in zijn, komen relaties onder druk te staan. De directe omgeving voelt dat er wat aan de hand is, maar de gokverslaafde blijf keihard liegen. Zeggen dat je moet overwerken en de avond in het casino doorbrengen. Aanmaningen die opeens op de deurmat liggen en zeggen dat je nergens vanaf weet. Bedragen die uit de spaarpot van de kinderen zijn verdwenen. Sommige verslaafden plegen zelfs fraude op het werk om aan geld te komen. Het vertrouwen van de omgeving wordt flink op de proef gesteld en conflicten en ruzies zijn het gevolg.
5. Slechtere prestaties op werk of opleiding
Je kunt je voorstellen dat je met allerlei klachten zoals vermoeidheid, maag- en darmklachten en somberheid minder gaat presteren. Je output op het werk neemt af, je voelt je minder betrokken, valt uit tegen collega’s of medestudenten en tentamens maken wordt een steeds grotere uitdaging. Wellicht is de drang om te gokken wel zo groot dat je je ziekmeldt om te kunnen gokken. Sommige gokverslaafden maken het zo bont dat ze uiteindelijk ontslagen worden of moeten stoppen met hun opleiding.
Hulp zoeken
Uiteindelijk ontstaat een neerwaartse spiraal waar je als gokverslaafde maar lastig uit kunt komen. Je blijft gokken om je schulden te kunnen afbetalen. Door de ruzies thuis, vlucht je in nog meer gokken. En slaapgebrek zorgt ervoor dat je verleidingen minder goed kunt weerstaan. Uit deze situatie stappen vraagt moed en doorzettingsvermogen. Heb je het gevoel dat je het niet alleen kunt? Schakel dan een hulp van professionals in. Bij Hervitas helpen wij je in 3 weken herstellen van jouw gokverslaving. Meer info over onze behandeling, vind je op de pagina ‘Hulp bij gokverslaving’.